Facebook Reklamı
İnstagram

Akın "Köprü Garanti Ödemeleri TL'ye Çevrilsin"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akın "Köprü Garanti Ödemeleri TL'ye Çevrilsin"
Türkiye’nin dövizini yutan garanti ödemelerinin TL’ye çevrilmesi istendi.Yurtdışında dolar arayışlarını sürdüren AKP Hükumeti, 5'li işadamlarına yaptırılan garantili projelere dövizle ödemeyi sürdürüyor. Duruma tepki gösteren CHP'li Ahmet Akın, garanti ödemelerinin TL’ye çevrilmesini istedi.

Kamu kaynaklarından “1 kuruş” harcanmadan inşa edildiği öne sürülen Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile garanti verilerek özel sektöre yaptırılan projelerin Hazine’ye yükü artıyor. Son olarak TBMM’ye sunulan ek bütçeden, garanti ödemeleri için de 6,1 milyar TL’lik ek ödeme öngörüldü. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün garanti ödeneğine 5,6 milyar TL, Avrasya Tüneli için ise 550 milyon TL ek istendiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 120 bin asgari ücretlinin bir yıllık maaşının şirketlerin kasasına girmesine tepki gösterdi. TL yerine döviz üzerinden yapılan anlaşmaların ülkeyi batağa sürüklediğini ifade eden Akın, “Yalnızca otoyol, tünel ve köprülere verilen garanti tutarı böylece 27 milyar liraya çıktı. Kamu bütçesinde kara deliğe dönen garanti ödemeleri derhal Türk Lirası’na çevrilmeli, yeni dönemde bu tür anlaşmalar yapılmamalıdır” dedi.

KİMSENİN GEÇMEDİĞİ YOL VE KÖPRÜLERE MİLYARLAR ÖDENİYOR

“Milyonlarca vatandaş açlık sınırının altında bir gelirle geçinmeye çalışırken AKP, getirdiği ek bütçe ile yandaşlarına milyarlar aktarmaya devam ediyor” diyen Akın, Birgün’den Hüseyin Şimşek’e yaptığı açıklamada “Kimsenin geçmediği otoyol, tünel ve köprüler için ayrılan trafik garantisi ve katkı payı ödenekleri toplamda 6 milyar 150 milyon lira tutarında artırıldı. İktidarın devletin kasasından tek kuruş çıkmadığını savunduğu garanti ödemeleri için yalnızca ek bütçede yer alan ek ödeneğin toplam tutarı 10 binlerce asgari ücretlinin bir yıllık maaşı karşılanabiliyor” dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE DE 5.4 MİLYAR LİRA EK ÖDEME YAPILACAK

Ek bütçede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na kendi bütçesinden daha büyük bir tutarda ‘cadde ve sokak aydınlatma ek ödeneği’ verilmesinin dikkat çektiğini vurgulayan Akın, “Enerji Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi 5,3 milyar lirayken ek bütçede cadde ve sokak aydınlatması için verilen ek ödenek 5,4 milyar lira oldu. Bu devasa ödenek, vatandaşın vergileriyle oluşan hazineden çıkıp dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karesi Geleneksel Şamlı Panayırı BaşlıyorÖnceki Haber

Karesi Geleneksel Şamlı Panayırı Başlıyo...

Büyükşehir’den Çiftçilere tohum desteğiSonraki Haber

Büyükşehir’den Çiftçilere tohum desteği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar