Facebook Reklamı
İnstagram

AYVALIK’TA PARMAK ÇEŞME 140 YILDIR AYAKTA

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AYVALIK’TA PARMAK ÇEŞME 140 YILDIR AYAKTA
Ayvalık’ta bulunan en eski tarihi yapılar arasında yerini alan namı değer Parmak Çeşme asılara direniyor. 140 yıl önce hizmete açılan ve halk arasında ekşi çeşme olarak bilinen hayrat zamanla eski önemini kaybetmişti. Parmak Kalınlığında su aktığı için ismini, parmak çeşme olarak bildiğimiz bu tarihi çeşme restore Ayvalık belediyesi tarafından restore edilerek tekrar kullanıma açıldı.

1881'de Kazım Karabekir Mahallesi 13 Nisan Caddesi'nde dönemin yöneticileri, mahalle sakinlerinin kullanacağı, halk arasında "ekşi su"  diye bilinen sokak çeşmesini hizmete açtı. Yedi Kuyular mevkiindeki çeşmeye yaz kış demeden  parmak kalınlığında akması nedeniyle, "Parmak Çeşme" adı verildi.

YARIM ASIR SONRA YENİDEN SU AKTI

Mahallenin meydanında 1953 yılına kadar halkın su ihtiyacını gideren çeşme hatlarının, şebeke suyunun hanelere verilmesiyle birlikte köreldiğini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, "Ayvalık Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, körelmiş olan hattın kaynağına ulaşmak için titizlikle çalıştı. Tek hat üzerinde bağlantısı olan çeşmeye, kaynağa ulaşmak için yaklaşık 200 metrelik yeni boru döşenerek, yarım asır sonra çeşmeden su akmasını sağladık. Suyun akışını pompa aracılığıyla değil, kot seviyesine göre planladık. O şekilde derinlik kazıldı. Parmak çeşmesine suyun kendi akış hızı ve gideceği yere boru çapı ve derinlikleri hesaplanarak yapıldı. Doğal, dağ eteğinden gelen kaynak suyunu bölgede yaşayan vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kullanabilir" dedi.

AYVALIK TARİHİ KENT DOKUSUNA KAZANIYOR

Göreve geldiğinde sokak çeşmelerini tekrar yaşama döndürmek için  yapılan planlama sayesinde çok sayıda sokak çeşmesinden su akmaya başladığını hatırlatan Başkan Ergin, "Ayvalık tarihi kent dokusunda sokak çeşmeleri işlevsellikleri ve görsellikleriyle önemli bir role sahipti. Bunun yanı sıra çeşmeleri inşa eden ustalar doğaya, insana ve çevreye duyarlı bir mimari oluşum sergilemişlerdi. Bize düşen de aynı duygu ve düşüncelerle tarihi çeşmelerimizden sularımızı akıtmaya devam etmektir" dedi.

HABER: BİREM ŞAHİN

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BÜYÜKŞEHİR’İN BİLİM TIR’I KOCAAVŞAR’DAÖnceki Haber

BÜYÜKŞEHİR’İN BİLİM TIR’I KOCAAVŞAR’DA

BALIKESİR AŞI’DA HIZLANDISonraki Haber

BALIKESİR AŞI’DA HIZLANDI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar