Facebook Reklamı
İnstagram

Bakan Uraloğlu TCDD Programında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Uraloğlu TCDD Programında
 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında demiryolu ve kara yolu ulaşımına imkan sunacak Zengezur Koridoru’nun tüm Türk dünyasını birbirine bağlamasına değinerek ‘’Bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’nin imzalarını da dün attık. Özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nda, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) 167’nci kuruluş yıldönümü programına iştirak etti. Programda konuşan Uraloğlu,  “Demiryollarımız geçen yıllar boyunca yalnızca yük ve yolcu taşımamış, birlik ve beraberliğimizi sağlayan, bizi biz yapan değerlerimizi de vagonlarında yük yapmıştır. 1950’li yıllardan itibaren duraklama dönemine giren demiryollarımız; Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki AK Parti Hükümetleri döneminde, ulaştırma politikaları yeniden devlet politikası haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

‘’Yüksek hızlı trenlerimizle tarihi bir rekora imza atacağız’’

Son 20 yılda demiryollarına 880 milyar lira yatırım yapıldığını ve hatların yenilendiğini belirten Uraloğlu, “Böylece demiryollarımız üstündeki ölü toprağını attı. Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasını amaçlayan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nı inşa ettik. Bu proje ile birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk. 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza; 2023 yılı itibariyle, 2 bin 250 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik. 14 bin kilometreye yükselttik.  Yüksek hızlı trenlerimizle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmetini doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’sine ulaştırdık. Hedefimiz 2053 yılına kadar hızlı tren hizmeti alan il sayımızı 52'ye çıkartmak ve nüfusumuzun büyük bir çoğunluğuna ulaştırmak. Yüksek hızlı trenlerle 2009 yılından bu yana yaklaşık 77,5 milyon yolcu taşıdık. 2023 yılında yüksek hızlı trenlerimizle 12,5 milyon yolcu taşıyarak tarihi bir rekora imza atacağımızı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

 “Zangezur Koridoru Türk dünyasını birbirine bağlayacak’’

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ziyaret için Nahcivan’a gittiklerini hatırlatan Uraloğlu, “Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katıldık, ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmeler kapsamındaki ana konulardan biri de Zengezur Koridoru’ydu.  Zengezur Koridoru sadece Nahcivan’ın Azerbaycan’la olan ulaşımı açısından değil, 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ve 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklüğü ile tüm Türk Devletlerini ilgilendiren önemli bir projedir. Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesi aslında tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacaktır. Özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır. Dünkü görüşmelerin ardından bu hattın bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’nin imzalarını attık” dedi.

 Zengezur Koridoru’nun ilerleyen zamanlarda Güney Kafkasya’da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacağına da değinen Uraloğlu, “Zengezur Koridoru’nun işlerlik kazanmasıyla beraber, orta koridorun demiryolu ve karayolu yük taşıma kapasitesi artacak, bu da Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkıda bulunacaktır. Orta koridorun etkinliğinin artmasıyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek hem de ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacaktır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Ustaoğlu Teknolojik Cam Serayı İncelediÖnceki Haber

Vali Ustaoğlu Teknolojik Cam Serayı İnce...

Türk Basınının Asırlık Çınarı Hıfzı Topuz Hayatını Kaybetti!Sonraki Haber

Türk Basınının Asırlık Çınarı Hıfzı Topu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar