Facebook Reklamı
İnstagram

Balda yeni sahtecilik uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balda yeni sahtecilik uyarısı
Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, son dönemde 'beta fruktofuranoza' adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubunun mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunulduğunu söyledi. Sezen, söz konusu hileye karşı Tarım Bakanlığına çağrıda bulundu. Yayınlanacak tebliğ ile taklit ve tağşiş tanımına girmesi gereken bu ürünlerin hem tüketici sağlığını korumak hem de haksız rekabeti önlemek adına raflardan toplatılması gerektiğini belirtti.

Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, son dönemde 'beta fruktofuranoza' adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubunun mevcut analizlerden geçerek raflarda tüketiciye sunulduğunu söyledi. Sezen, söz konusu hileye karşı Tarım Bakanlığına çağrıda bulundu. Yayınlanacak tebliğ ile taklit ve tağşiş tanımına girmesi gereken bu ürünlerin hem tüketici sağlığını korumak hem de haksız rekabeti önlemek adına raflardan toplatılması gerektiğini belirtti.

Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşişten en fazla etkilenen sektörleri arasında arıcılık ve bal sektörü olduğunu söyledi.Can Sezen, son dönemde 'beta fruktofuranoza' adlı bir enzim sayesinde bal görünümündeki glikoz şurubunun mevcut analizlerden geçtiğini ve raflarda tüketicilere sunulduğunu ifade etti.

Balın 100 farklı parametreye göre analizlerden geçmesi gerektiğini dile getiren Can Sezen, "Şuan bizim laboratuvarlarımızda beta fruktofuranoza emzimiyle veya pirinç şurubuyla yapılan sahte ürünleri çok rahat tespit edebiliyoruz. Ama bunu bizim laboratuvarlarımızda görmemiz, tespit etmemiz tek başına yetmiyor ve birşey ifade etmiyor. Devletin ilgili laboratuvarları bu analize bakıp, bu ürünü raftan çekmesi gerekiyor. O yüzden bunun bir yasası, tebliği çıkması lazım. Bu durum bir yandan sektörde ciddi bir haksız rekabete yol açarken, öte yandan tüketici sağlığı da tehlikeye atılıyor. O yüzden bu yöntemin Tarım Bakanlığının yayınlaması gereken tebliğ ile tanımlanması lazım ki o zaman taklit ve tağşişli ürün olarak nitelensin ve önlem alınsın. Son 7-8 aydır bu konuda girişimlerimiz sürüyor" dedi.

Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, bugün ortalama bir çiçek balının üretici maliyetinin 35 TL civarında olduğunu kaydederek, "Raftalarda 850 gramlık çiçek balı fiyatlarının ortalama 70-100 TL arasında olması gerekiyor ama bugün 35-40 TL'ye de raflarda ürünler satılıyor" diyerek tüketicileri uyardı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAÜN, Mezunlarının İstihdamına Destek VeriyorÖnceki Haber

BAÜN, Mezunlarının İstihdamına Destek Ve...

BEST’TE % 65 ZAM İLE MUTLU SONSonraki Haber

BEST’TE % 65 ZAM İLE MUTLU SON

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar