Facebook Reklamı
İnstagram

BALIKESİR ATATÜRK EVİ KARESİ’DE AÇILDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BALIKESİR ATATÜRK EVİ KARESİ’DE AÇILDI
Balıkesir Kuvayi milliye ruhunu bir kez daha gösterdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik'te bulunan evinin birebir projesinin uygulandığı Karesi Atatürk Evi kapılarını açtı. Çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde konuşan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, “Karesi Atatürk Evi yaşayan, canlı bir mekan olacaktır” dedi.

Karesi Belediyesi, ilçeye yeni bir kültürel ve tarihsel bir değer kazandırdı. Restorasyonları yapılarak hizmete sunulan Karesi Bey Türbesi ve Yıldırım Beyazıt İmarethanesi’nden sonra Karesi Atatürk Evi’nin de açılışı yapıldı. Kuva-yi Milliye Mahallesi’nde 8 dönümlük alana kurulan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik'te bulunan evinin birebir projesinin uygulandığı 115,60 m2 oturumlu, 3 kattan oluşan 370,35 m2 toplam inşaat alanına sahip Karesi Atatürk Evi yüzlerce davetlinin katılımıyla hizmete sunuldu.Açılış töreni Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Balıkesir’in Kuva-yi Milliye mücadelesinin konu edildiği film gösterimi ardından Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan bir konuşma yaptı.

“BALIKESİR KUVA-Yİ MİLLİYE’NİN LİDER KENTİDİR”

Tarihin bünyesinden çıkarttığı en önemli liderlerden birinin de Atatürk olduğunu söyleyen Başkan Orkan, “Yirminci yüzyılda maruz kaldığımız güçlü taarruzlar karşısında  , tüm imkansızlıklara rağmen başarıyla Milli Mücadelemizi  örgütlemesi, bağımsızlık ümidimizi hep diri tutması, ülkemizi işgalcilerden kurtarması ve milletin istiklalini, yine milletin azim ve iradesinin kurtaracağına inanması, Bağımsız , Demokratik ve Modern Türkiye Cumhuriyetini  kurması, kısa sürede büyük kalkınma hamleleri başlatması, Atatürk'ün Türk ve Dünya  tarihinde çok az sayıda Lidere atfedilen, müstesna bir konuma layık görülmesini sağlamıştır.

Yine Balıkesir Kuva-yi Milliye'nin Lider Kentidir ve Milli Mücadele’de önemli bir yere sahiptir” dedi.

“BALIKESİRLİLER DİRENİŞ CEPHELERİNE ÖNCÜLÜK ETTİ”

Balıkesir’in Kuva-yi Milliye Mücadelesindeki yerine vurgu yapan Başkan Orkan konuşmasını şöyle sürdürdü:Çünkü Balıkesirliler vaktiyle İzmir’in işgali neticesinde, TBMM açılmadan, düzenli ordu kurulmadan, İzmir’in işgalinden bir gün sonra 16 Mayıs günü harekete geçip toplantılar yapmış, kongreler düzenlemiş, direniş cephelerinin kurulmasına öncülük etmişlerdir.

Balıkesirlilerin başlattığı bu Milli Kıyam, Yunanlıları bu bölgede 13 ay tutarak, düzenli ordunun kurulması ve yurt sathındaki mücadele için altın değerinde bir zaman kazandırmıştır. Karesi İlçemiz ise bugünkü sınırları itibarı ile o dönemde Kuva-yi Milliye Hareketi’nin en önemli aşamaları olan Okuma Yurdu ve Alaca Mescit Toplantılarına, Balıkesir Kongrelerine, Balıkesir Mitingine hep ev sahipliği yapmıştır. Bizler Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını, mücadelesini, fikirlerini, inkılâplarını aynı şekilde Balıkesir’in Kuva-yi Milliye hareketindeki öncü rolünü insanımıza, teknolojiyle birlikte oluşan atmosfer ile etkili bir şekilde anlatmak istedik.”

KARESİ ATATÜRK EVİ’NDE NELER VAR?

Karesi Atatürk Evi hakkında bilgiler veren Başkan Orkan müzede bulunan bölümleri şöyle sıraladı:Bahçesinin öğrencilerimizin etkinlik ve törenleri için uygun planlanması ile birlikte,İçerisinde: Atatürk ve Milli Mücadele ve Devrimleri, Atatürk ün Doğa Sevgisi, Atatürk ve Çocuk, Atatürk ün Balıkesir Ziyaretleri, Şehitler Anı Alanı, Zübeyde Hanım Anı Alanı, Son Kurşun Koleksiyonu Sergisi, Balıkesir ve Kuva-yi Milliye Odası, Gösterim Odası, Kütüphane ve Özçekim Odası gibi bölümler bulunmaktadır. İnanıyoruz ki Karesi Atatürk Evi yaşayan,  canlı bir mekan olacaktır. Dilerim Karesi Atatürk Evi sayesinde Balıkesirimize ve Karesimize mütevazi de olsa değer katmayı başarmış oluruz ve sizlerin teveccühüne nail olmuş oluruz.”

BAŞKAN YILMAZ: “KÜLTÜREL BELEDİYECİLİĞİN YANSIMASI

Konuşmasında Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’a çalışmalarından dolayı teşekkür eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bugün Ulu Önderimizin göstermiş olduğu ufukta şehirlerimiz her geçen gün gelişiyor. Balıkesir’in her yerinde yatırımlar yapıyoruz. Bazı yatırımlarımız gençlerimiz spor yapsın diye, bazıları kültürel alanda. Bazı yatırımlar ise ekonomiyi geliştirsin diye. Bugün çok anlamlı bir günde Karesi Atatürk Evi’ni açıyoruz. Kültürel Belediyeciliğimizin yansıması olan her bir bireyimizi Kurtuluş Savaşında, Cumhuriyetin bize kazanımları neler oldu? Onları gençlerimize öğretmek ve varolan insanlarımıza da hatırlatmak adına şehrimize gelenlerin ziyaret edebilecekleri bir köşe burası. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hepimizin buraya misafirleri geldiğinde gezdirebileceği bir alan oluştu” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dolar rekor tazeledi 10 liraya koşuyorÖnceki Haber

Dolar rekor tazeledi 10 liraya koşuyor

Balıkesir'de DEV Uyuşturucu operasyonuSonraki Haber

Balıkesir'de DEV Uyuşturucu operasyonu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar