Facebook Reklamı
İnstagram

Balıkesir Kahvaltısı Marka Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balıkesir Kahvaltısı Marka Oluyor
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile paydaş kurumlar ‘Balıkesir Kahvaltısı’nın lansmanını gerçekleştirdi. “Ulusal Gastronomi Şehri” ünvanı kazanan Balıkesir’in, kahvaltısı uluslararası tanınırlığına katkı sağlayacak. 30 Çeşit menüsüyle doygun bir gastronomi hizmeti sunan Balıkesir Kahvaltı festivali 2-5 haziran tarihlerinde Balıkesir Avlu Kongre ve Sergi salonunda yapılacak.

Balıkesir’in gastronomi alanında “Marka Şehir” olabilmesi amacıyla Balıkesir Valiliği öncülüğünde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odası iş birliğinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalar her geçen gün meyvesini veriyor. Gerçekleştirilen koordineli çalışmalar sonucunda UNESCO Yaratıcı Şehirler arasında yer alarak Ulusal Gastronomi Şehri ünvanı kazanan Balıkesir’in kahvaltısı da marka olacak. 2-5 Haziran tarihleri arasında 4 gün boyunca; firmaların, üreticilerin, işletmelerin ve şeflerin katılımıyla gerçekleştirilecek ‘Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivalinin lansmanı, Avlu Kongre Merkezi’nde yapıldı. Görkemli bir şekilde 30 çeşit ürünle donatılan masalarda, Balıkesir Kahvaltısı tadımı gerçekleştirilerek katılımcılara tanıtımı yapıldı. Uluslararası tanına şefler tarafından oldukça beğenilen Balıkesir Kahvaltısı, şehrin gastronomi değerini öne çıkararak turizmine katkı sağlayacak.

FİRMALAR ULUSLARARASI MECRADA TANITILACAK

Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası adına konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, 2-5 Haziran arasında gerçekleştirilecek ‘Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’nde, gıda üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların ürünlerinin uluslararası düzeyde tanıtımına vesile olunacağını söyledi. Erdoğmuş, şehrin sahip olduğu; tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme kültürü ve zengin mutfağının gastronomi turizmi aracılığıyla öne çıkacağının altını çizerek birlikten kuvvet doğar şiarıyla çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

“ULUSLARARASI PAZARDAN PAYIMIZI ALALIM”

Dünyada kahvaltılık ürün satış pazarının yaklaşık 400 milyar dolar olduğunu söyleyen Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç “Kahvaltı konusunda çok güçlüyüz. 2030 yılanda yaklaşık 700 milyar dolar olacağı ön görülüyor. Bizde gittikçe büyüyen bu pastadan payımızı alalım. Sadece ülke sınırları içerisinde değil, uluslararası alanda Balıkesir Kahvaltımızı tanıtacağız.” dedi.

 “BALIKESİR’İN ANLATACAK ÇOK HİKÂYESİ VAR”

Balıkesir’in; dağlarından bal akan, ovalarından yağ akan bir şehir olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Hava atmak için nereye giderseniz gidin ama hava almak için Balıkesir’e gelin diyoruz.” ifadelerini kullanarak “Balıkesirliler; örtünmek için giyinmez, doymak için yemez. Zevk sahibidir, lezzet sahibidir. Her ikisini de mükemmel yapar. Kahvaltımız da, Balıkesir Pullumuz da bunun göstergesi. Zevk ve damak lezzeti gerektiren her şeyin Balıkesir’de mevcut olduğunu dünyaya ilan ediyoruz. Balıkesir çok güçlü bir şehir. Sadece yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla değil, beşeri kaynağıyla da çok güçlü. Mübadelelerle, Türkiye’de en zenginleşmiş şehir Balıkesir. Şehrimize göçen insanlarımız; Balıkesir’i içselleştirmişler, Balıkesirli çatısı altında toplanmışlar ve geleneklerini de anonimleştirmişler. Bu kimin malı diye sorduğunuzda Balıkesir malı denir. Kadim devlet olmanın özelliklerini taşıyor. Bir imparatorluğun paydaşları olarak hepsi bir çatı altında bu bölgede toplanmış. Balıkesir’in anlatacak çok hikâyesi var.” dedi.

“BALIKESİR’E YEMEK VE HAVA ALMAK İÇİN GELİNİR”

Şehrin 20 ilçesinin her birinde birçok gastronomik değer olduğunu belirten Başkan Yücel Yılmaz, Balıkesir’in tanıtımına kahvaltı ile başladıklarını söyleyerek şöyle devam etti:“İstanbul’un 3 katı büyüklüğündeyiz. 290 kilometre sahil şeridimiz var, 54 adamızın 22’ si gezmeye, görmeye değer. Yüzde 48’i orman olan bir şehirden bahsediyoruz. Dünya UNESCO şehirlerine tarihi miras olarak aktarılacak değerlerimiz var. Geçişten bugüne şehrimizde hem soyut hem somut birçok kültürel miras var. Balıkesir bölgesinde et yemekleri en az 12 saat haşlama ve demleme şeklinde fırınlarda ya da kuyularda yapılır. Bu yemekler, sanayiye uygun değil, hızlı olmuyor. Bu yemekler bize özel, her yerde yapılamıyor. Açacağımız yerel mutfaklarda önceden rezervasyonlarla gelen misafirlerimize hem ücretli yerlerimiz hem de ikram eden yerlerimiz olacak. Yolumuz uzun. Balıkesir’e yemek ve hava almak için gelinir. Geldiğinizde; kışlığınızı, yazlığınızı, peynirinizi, zeytinyağınızı, baklagillerini alabileceğiniz bir yer. Bu kahvaltı doymak için değil, lezzet almak için.”

BALIKESİR KAHVALTISI BELGRAD YOLCUSU

Balıkesirlilerin, çok kıymetli ve bereketli toprakların insanları olduğu için biraz gurme olduklarını söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mutlu Aydemir “Kendi içimizde sahip olduğumuz değerleri tanıtmakta biraz geri kalmıştık. Toplumsal bir örgütlülükle yankı uyandırarak değerlerimizi tanıtacağız. Tüm dinamiklerimiz bu konuda dertlenerek marka şehir konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Coğrafi İşaret çalışmalarımıza önem veriyoruz. Çok yeni Manyas Kelle Peyniri ve Balıkesir Pullusu için Coğrafi İşaret aldık. 12 ürünümüz daha var bekleyen 20 ilçemizin değerlerini bu yolla tanıtacağız. Balıkesir Pullusu’nun tanıtımı için Belgrad’da bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Oraya da Balıkesir kahvaltımızı götürerek tanıtımını yapacağız. Kahvaltımızın dünyaya tanıtılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“SESİMİZİ YÜKSELTİYORUZ; BİZ DE VARIZ”

Haziran ayında gerçekleştirilecek ‘Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’ kapsamında çalışma gerçekleştiren tüm kurumlar, işletmeler ve şeflere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak; güzel işlerin tesadüf değil, çalışmalar sonucu ortaya çıktığını söyledi. Hedeflerinin turizm açısından Balıkesir’i geliştirmek ve aldığı payı yükseltmek olduğunu belirten Vali Şıldak “Bu konuda gastronomiye en başta yer veriyoruz. 2-5 Haziran günleri arasında yapacağımız ‘Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’ bunun ilk somut örneği olacak. Bu çalışmaları şehir olarak birlikte yapıyoruz. GMKA, bunu ortak çalışma kültürü olarak adlandırdı. Bütün kurumlarımız, meslek kuruluşlarımız ve STK’larla birlikte hareket ediyoruz. Şehir olarak gastronomi konusunda kararlılıkla çalışmalarımızı yapıyoruz. Şehrimiz, turizm konusunda özgüven kazanmış durumda, bu konuda sağlam adımlar atıyoruz. Marka değerlerimizin arkasında güçlü bir şekilde duracağız. Bu kadar zenginliğe sahip olup, sesi çıkmayan bir Balıkesir’den sıyrılıp, sesimizi yükseltiyoruz; biz de varız diyoruz. Bu etkinlik ve girişimler de bunun sonucu.”

“BALIKESİR’İN KABUĞU KIRILACAK”

Balıkesir’in; zeytinyağları, peyniri ve her türlü doğal zenginliğiyle çok güçlü olduğunu söyleyen Vali Hasan Şıldak “Türkiye ve dünyanın bunları bilmesi çok önemli, çabamız bu yönde. Tattığımız ürünlerin hepsinin, Balıkesir’in ürünü olması ve doğal olması çok önemli. Kamu ve özel sektör olarak hep birlikte gücümüzü ortaya koyuyoruz.  El birliğiyle yenilikçi girişimlerimizle Balıkesir’in kabuğu kırılacak. Koordinasyon ve uyum içinde hareket etmeye devam edeceğiz. Moralimizi yüksek tutalım, Balıkesir olarak iyiyiz, güçlüyüz. Çok daha iyi olmamamız için hiçbir sebep yok. Balıkesir, bir huzur ve uyum şehridir. Burada kahvaltı da yapılır, yemekte yenilir, gezilir de, denize de girilir, dağa da çıkılır her şey yapılabilir.” diye konuştu.

BÜYÜK BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Uluslararası Balıkesir Kahvaltısı Lansmanına; Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, BAÜN Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Onursal Başkanı Mahmut Dolmacı, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Birliği Balıkesir Temsilcisi Levent Kaynak, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ulusal ve uluslararası tanınan şefler katıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mobilya'da indirim dönemi başladıÖnceki Haber

Mobilya'da indirim dönemi başladı

KARESİ’DE ÇOCUKLAR SPORLA BULUŞUYORSonraki Haber

KARESİ’DE ÇOCUKLAR SPORLA BULUŞUYOR

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar