Facebook Reklamı
İnstagram

EDREMİT KENT KONSEYİ KADIN CİNAYETLERİNİ KINADI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EDREMİT KENT KONSEYİ KADIN CİNAYETLERİNİ KINADI
Muğla Akyaka’da 5 gündür haber alınamayan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in, reddettiği erkek tarafından vahşi bir şekilde katledilmesinin ardından dün, Edremit Kent Konseyi tarafından basın açıklaması yapıldı.

Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına; Edremit Kent Konseyi Başkanı Özlem Aytekin, Edremit Belediye Başkan Vekili Cemil Karabıyık, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Metin Tunçer, CHP Edremit İlçe Başkanı Fatih Yılmaz ve çok sayıda Edremitli vatandaş katıldı. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Pınar Gültekin’in kaybolduğu ilk günden beri kaygıyla akıbetini sormaya, sesimizi yükseltmeye çalıştık. Çünkü; bu ülkede haber alınamayan kadınların başına gelenlerde hep bir ısrarlı takip, taciz, şiddet ve cinayet olduğunu biliyoruz. Çünkü bu ülkede her bir genç kadının canının tehlikede olduğunu Gülistan Doku’dan, Şule Çet’ten, Feray Şahin’den, Ceren Özdemir’den, Özgecan Aslan’dan biliyoruz. Her gün can tehlikesiyle yaşamanın, “Acaba bugün hangi kız kardeşimiz şiddete uğrayacak, nereden bir çocuk istismarı haberi gelecek.” diye kaygılanmanın, öldürülen, işkenceye uğrayan, dayak yiyen, cinsel şiddete uğrayan kadınların haberleri dört bir yandan yükseldikçe kendi canından, bugününden, geleceğinden endişe duymanın ne demek olduğunu çok, çok iyi biliyoruz. Bu ülkedeki kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun arkasındaki sebeple öldürüldü Pınar Gültekin de “hayır” dediği için, kendi hayatını kendi kararlarıyla şekillendirmek istediği için… Biliyoruz ki bugün İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmek isteyenler, kadınlar kendi hayatları hakkında karar veremesin istiyorlar! Öldürülen, katledilen, şiddet gören, korkutulan, taciz edilen, yaşamı soldurulan, geleceği ellerinden alınan tüm kadınların vebali bu iktidarındır! 18 yıldır kadın cinayetlerindeki sistematik artışa seyirci kalmakla yetinmeyen, hayatın her alanında erkek egemen zihniyeti pekiştirerek kadın katillerini kollayan iktidarındır! Kadınlar kadın cinayetlerine karşı acil önlem talep ederken, haklarının korunmasını, yasaların gereği gibi uygulanmasını isterken duymayan; cemaatlerin, tarikatların kadın düşmanı, gerici kampanyalarına kulak veren iktidarındır! Kadına yönelik şiddetin en temel nedenlerinden olan eşitsizliği ortadan kaldırmak için devlete yükümlülükler veren İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmeyi tartışan, eşitliği yok edip yerine fıtratı dayatan, irşat bürolarıyla kadınlara itaat telkin eden, çıkardığı kadın paketleriyle kadınlar için muhafazakâr, itaatkâr, suskun, aile içine sıkıştırılmış, annelikle belirlenmiş bir yaşam kalıbı biçen iktidarındır! Kadın düşmanlığını diline pelesenk edip, kadınları her türlü şiddete açık hale getirip, bu politikalardan güç alan erkeklere, kadınlara her türlü şiddeti uygulama “hak ve yetkisini” verenlerindir.Kadın cinayetleri politiktir! Eşitliğin altının oyulduğu her yeni gün yeni kadın katliamları  ev içinde, sokakta, kentlerde yaşanmaya devam edecek! Pınar’ın, Gülistan’ın, Şule’nin, Feray’ın, Ceren’in, Özgecan’ın ve kaybettiğimiz nice kadınların hesabını soracağız.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul sözleşmesi kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair somut yükümlülükleri devlete ve onun adına kurumsal işleyişi düzenleyen kamu görevlilerine veriyor. Bu görevin yerine getirilmemesini tazmin gerektiren bir suç sayıyor, uluslararası alanda hesap verme mekanizmaları kuruyor. Kadın-erkek eşitliğini merkezine alan sözleşme, kadın ve çocukları güçlendirmeyi amaçlıyor. Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma tecavüz ve taciz dahil cinsel şiddet vb. kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içeriyor. Sözleşme, devleti kamu görevlilerinin (kolluk, yargı, diğer görevliler) sözleşme gereklerini yerine getirmesini sağlamakla yükümlü tutuyor. Şiddet uygulayan baba, eş, sevgili, patron, herhangi bir erkek;  kim olursa olsun şiddetin önlenmesi, soruşturulması, cezalandırılması, zararın tazmin edilmesi yükümlülükleri devlete aittir. Sözleşmede psikolojik ve ekonomik şiddet de yer alıyor. Aynı zamanda aynı evde yaşasın veya yaşamasın eş, eski eş, partnerler arasında yaşanan her türlü şiddeti de içeriyor. Kadınların lehine kamuya pratik önleyici, koruyucu yükümlülükler getirerek, şiddetin çözümünü kamusal bir müdahale alanı haline getiriyor. Ayrıca kadına yönelik şiddetin ister kamusal ister özel alanda olsun, bir insan hakkı ihlali olduğuna, ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Yani bu sözleşme ile kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın kovuşturulması ve cezalandırılması devlet güvencesi altında olduğundan iktidarlar buna uygun davranmak durumunda! İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıların devamında 6284 Sayılı Şiddeti Önleme Yasası’na, nafaka hakkına, çocuk istismarını önleyen TCK 103. Maddeye, boşanmaların önlenmesi için getirilecek arabuluculuk uygulamalarına sıranın geleceğini biliyoruz. Kadın katliamlarına, kadınların haklarına yönelik saldırılara karşı başta kadınlar olmak üzere tüm toplum kesimlerini sesini yükseltmeye, mücadeleye ve örgütlenmeye çağırıyoruz.

 İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!

 BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYECEĞİZ!

 TACİZE, TECAVÜZE, ŞİDDETE

 KADIN CİNAYETLERİNE SON!    

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KARESİ BELEDİYESİ’NDE ÖNCELİK İŞ GÜVENLİĞİÖnceki Haber

KARESİ BELEDİYESİ’NDE ÖNCELİK İŞ GÜVENLİ...

Karesi'de Kurban Bayramına HazırlıkSonraki Haber

Karesi'de Kurban Bayramına Hazırlık

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar