Facebook Reklamı
İnstagram

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞLADI KAÇIRMAYIN

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞLADI KAÇIRMAYIN
Kısa çalışma ödeneğine yeni başvuru süreci dün başladı. Daha önce başvurmayan işyerleri kısa çalışma kapsamına girebilecek. Başvurmuş iş yerleri yeni işçileri için ödenek talep edebilecek.

Salgınla mücadele sürecinde 3.5 milyon çalışana 21.7 milyar liralık destek sağlayan kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı, yeni başvurulara kapı açıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, yeni başvurular dün itibarıyla yeniden başladı. Kararla 30 Haziran'dan önce başvuruda bulunmayan işyerleri de başvuruda bulunabilecek.

Bu tarihe kadar ödeneğe başvurmayan işyerleri 31 Aralık tarihine kadar başvurmaları halinde 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren 3 ay süreye kadar ödenekten yararlanabilecek. Daha önce ödenekten yararlanan işyerleri ilave işçi için de ödenek talebinde bulunabilecek.

YENİDEN BAŞVURU YOK

Kısa çalışma ödeneği başvurusu süresinin uzatılmasına ilişkin karar dün yürürlüğe girdi. Karar kapsamında yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik süresinden düşülmeyecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da kararın detaylarına ilişkin bilgi verdi. Daha önce başvuruda bulunmayan işyerlerinin başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirten Bakan Selçuk, ödeneğe yeni başvuruların dün itibarıyla alınmaya başladığını söyledi. Düzenlemeye göre, Covid-19 nedeniyle 30 Haziran'a kadar ödeneğe başvurmayan işyerleri 31 Aralık tarihine kadar Türkiye İş Kurumu'na başvurarak düzenlemeden yararlanabilecek. Bu işyerleri 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süresince kısa çalışma ödeneği alabilecek.

İLAVE İŞÇİYE DE ÖDENECEK

Daha önce ödenekten yararlanan işyerleri ilave işçiler için de ödenek talebinde bulunabilecek. Bu işyerleri daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan çalışanlarını da bildirerek başvuru yapabilecek. Daha önce ödenekten yararlanılan işçiler için yeni bir başvuruya ihtiyaç bulunmuyor. Uzatma kapsamında ödeneklerden yararlanmaya devam edilecek.

BAŞVURULAR SADECE E-DEVLETTEN

Kısa çalışma başvuruları sadece e-devlet üzerinden yapılabilecek. Bunun dışında posta, e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacak. Kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 1 Aralık 2020 veya sonrası olarak bildirilecek. Desteklerin toplam tutarı 42 milyar liraya yaklaştı. 2 milyonun üzerinde çalışana 5 milyar liranın üzerinde nakdi ücret desteği, 3.5 milyon çalışana 21.7 milyar lira kısa çalışma ödeneği, 882 bin kişiye 4.4 milyar liraya yakın işsizlik ödeneği yatırıldı.

30 GÜNLÜK SÜREYİ KAÇIRMAYIN

Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında işe dönüş desteği için başvuru süresi de 31 Aralık'ta sona erecek. Sigortalı veya sigortasız çalıştırırken işten çıkardığı işçisini işe alan işverene ayda bin 324 lira destek verilecek. Daha önce işten çıkardığı veya halen çalıştırdığı sigortasız işçisini sigortalı çalıştırmaya başlayan işveren geçmişe dönük cezai yaptırımlardan kurtulacak.

AYLIK BİN 168 LİRA DESTEK

Söz konusu işçileri 31 Aralık'a kadar işe alacak işverene, işçi başına günlük 44.15 lira ödenecek. İşveren işe aldığı işçileri ücretsiz izne ayırmak zorunda kalırsa, işçilere aylık bin 168 lira nakdi ücret desteği verilecek.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GÖNEN SERACILIĞIN MERKEZİ OLUYORÖnceki Haber

GÖNEN SERACILIĞIN MERKEZİ OLUYOR

Bankaların çalışma saatleri değiştiSonraki Haber

Bankaların çalışma saatleri değişti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar