Facebook Reklamı
İnstagram

PROF.DR.BAŞER "TÜRKİYE'DE SALGIN TSUNAMİ GİBİ"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
PROF.DR.BAŞER "TÜRKİYE'DE SALGIN TSUNAMİ GİBİ"
"Türkiye'de salgın tsunami gibi, ciddi bir yükseliş var" diyen Prof. Dr. Bengi Başer, kritik açıklamasını şu sözlerle somutlaştırdı: Şehirlerarası iletişimi minimuma indirebilmek ve ciddi bir kapanmayla ama şu an 14 gün de artık yetmeyecekmiş gibi.

Kardiyolog Prof. Dr. Bengi Başer, Türkiye'de yeniden patlayan vakalar hakkında konuştu. "Kasımın ilk iki haftasında ağır hasta artışlarına baktığımızda neredeyse yüzde 50’lerde yükseliş görüyoruz. Bu çok ciddi bir yükseliş. Tsunami gibi" diyen Başer, Atilla Güner'le Akşam Postası programında konuştu. 

Başer'in açıklamaları şöyle: 

"Son bir aylık artışlara baktığımızda ölüm oranlarında yüzde 55'lik artış, Kasımın ilk iki haftasında ise ağır hasta artışlarına baktığımızda neredeyse yüzde 50'lerde yükseliş görüyoruz. Bu çok ciddi bir yükseliş. Tsunami gibi.

Başından beri 65 yaş üstünü günah keçisi gibi yaptık. Risk grubundalar ve onları korumamız çok güzel ama 65 yaş üstü evlerinde izole değiller, birçok yaş grubuyla temas halindeler. Sanki insanlar, ailelerinden hastalık kapmayacak gibi yaşıyoruz.

"ÖNEMSEMEME DUYGUSU İÇERİSİNDEYİZ"

Önemsememe duygusu içerisindeyiz. Restoran ve kafeler açık ama gitme diyeceksiniz, aile görüşmelerine sınırlama getirmeyeceksiniz, düğünleri serbest bırakacaksınız ama yapma diyeceksiniz, bu olmaz. Bir şeyin önlemini almak istiyorsanız yaptırım ve uygulamalarla birlikte yapılmalı. Okulların açılmasıyla birlikte en azından iki hafta içinde sayıların yükselmeye başladığını görüyoruz

"14 GÜN DE ARTIK YETMEYECEK"

Avrupa aç-kapa yaparak gitmeye çalışıyor. İsrail, kapandı ve salgını seyrini kırdı, Avusturalya'nın Victoria eyaleti bir kapandı ve 10 gün boyunca vaka sayısını sıfırlara indirdi. Şuan için ekonomi izin vermiyorsa da İstanbul gibi büyük bir şehirde bunu yapmaya çalışmak lazım. Şehirlerarası iletişimi minimuma indirebilmek ve ciddi bir kapanmayla ama şu an 14 gün de artık yetmeyecekmiş gibi.

"BU İŞİ ŞU AŞAMADA YÜRÜTMEK ÇOK ZOR"

Şu aşamada belki 1 ay kapanmak daha doğru olur ama işin ekonomik yönü var. Kapanamamanın da en büyük nedeni bu. Biz ancak sağlık açısından bakabiliyoruz ama ekonomik yönü devlet büyüklerinin sorumluluğunda, bu iş kolay bir değil ancak kapanmadan bu işi şu aşamada yürütmek çok zor."

TÜRKİYE'DE KAÇ KOVİD-19 VAKASI VAR?

13 Kasım 2020 verilerine göre, Türkiye'de son 24 saatte 3 bin 45 kişiye koronavirüs (Kovid-19) tanısı kondu. Son 24 saatte 93 kişi hayatını kaybetti. Toplam test sayısı 15 milyon 863 bin 833'e ulaştı. Hasta sayısı 407 bin 939, vefat sayısı 11 bin 326, ağır hasta sayısı 3 bin 356, aktif hasta sayısı 47 bin 809 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da son paylaşılan verilerle ilgili Twitter'dan "Ağır hasta sayımız da kayıplarımız da artıyor. Virüs yükünü düşüren en önemli araç maske. Tedbirlere uyarak mücadeleye güç verin" açıklaması yaptı. 

Koca, ayrıca Kovid-19 aşı çalışmalarında büyük bir ilerleme olduğunu belirterek "Özgürce nefes alacağımız günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. Kovid-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için sağ olun" paylaşımı yaptı. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
71 yaşında korkunç cinayet: Karısını baltayla öldürdüÖnceki Haber

71 yaşında korkunç cinayet: Karısını bal...

BALIKESİR’DE KORONAVİRÜS SAYILARI ARTIYORSonraki Haber

BALIKESİR’DE KORONAVİRÜS SAYILARI ARTIYO...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar