Facebook Reklamı
İnstagram

Sındırgı doğal boya merkezi olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sındırgı doğal boya merkezi olacak
Doğal Şehir Sındırgı da Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi kuruldu. Tarlada yetiştirilen Kök boyalar ile dokunan kumaşlar boyanıp giysiye dönüştürülüyor ..

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi eski  mezbahanın olduğu bölgede  kurulan Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi  1400 m2 alana sahip.

Kadınlar üretecek Sındırgı kazanacak 

İhracata konu olacak kök boya bitkilerinin özellikle susuz kıraç arazilerde yetişmesi tarım alanında çiftçilere de destek sağlayacak. Sındırgı genelinde üretin kök boya bitkileri boya damıtma tesisinde işlenecek boya pigmenti ve kök boya haline getirilecek. Kurulacak boya damıtma atölyesi, çocuk kıyafetleri tekstil atölyesi ile özellikle kadın istihdamına da katkı sağlayacak.

200 yıl sonra Sındırgı'da kök boya bahçesi kuruldu

3 bin yıllık bir kültüre sahip, doğal kök boya ve yünden üretilen Dünyaca ünlü Sındırgı Yağcıbedir Halıları geleceğe ışık tutmaya devam ediyor. Sanayi Bakanlığı destekleriyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim merkezinde üretilen kök boya fideleri yıllar sonra Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde toprakla buluştu.

Kökboyanın yapımının zor olması, otların temin sıkıntısı ve ilmini bilenlerin sayısının azalması son yıllarda kullanımını da azalttı. Bu kültürü, doğal ve sağlıklı üretimin gelecek nesillere aktarılması, yaygın halde kullanılması adına harekete geçen Sındırgı Belediyesi kök boya bahçelerinin yeniden kurulması, kullanım alanlarının yaygınlaştırılması adına Sındırgı Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğünce hazırlanan " Sındırgı Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi" projesi Sanayi ve Tekonoloji Bakanlığı tarafından kabul görmüş, Kocabey kırsal mahallesinde 128 dönümlük bir alanda doğal boya yapımında kullanılan kök boya, çivit otu, muhabbet çiçeği ve boyacı papatyası bitkileri ekildi. Doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin toplanması güç ve seri üretime yeterli olmaması nedeniyle eski yıllarda gerçekleşen kök boya tarlaları yeniden oluşturuluyor.

Ana renkler olan ve Dünya geleninde ün salmış Türk kırmızı, sarı ve mavi bu bitkilerin kökleri kullanılarak Sındırgı Belediyesi ve işbirliği firmalarca kurulan boya damıtma tesisinde elde edilecek.

Haber Merkezi – Burcu  YANIK

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir'de asfalt serimi daha hızlı ve kesintisiz olacakÖnceki Haber

Balıkesir'de asfalt serimi daha hızlı ve...

Bir menfezde ölü bulunmuştu, davada karar çıktıSonraki Haber

Bir menfezde ölü bulunmuştu, davada kara...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar