Facebook Reklamı
İnstagram

Sındırgı’da hayvancılığa destek projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sındırgı’da hayvancılığa destek projesi
Balıkesir’in Sındırgı İlçesi’nde doğrudan hayvancılığı desteklemek ve arttırmak adına devlet teşviklerinin yanı sıra İl Tarım Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi de farklı alanlarda projelerle tarım ve hayvancılığın arttırılması, kırsal mahallelerden göçün engellenmesi adına hayvancılığa destek projeleri yapıyor.

Yem giderlerinin azaltılması adına mera ıslah çalışmaları da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan Sındırgı İlçesi Küçükbükü Mahallesi’nde mera ıslah çalışmaları tamamlanarak hayvan otlatmaya açıldı. Yaklaşık 200 dönümlük alanda mahalle halkı işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar ile 60 kilo olan ot kapasitesi 360 kiloya kadar yükseltildi.

Proje ciddi manada katlı sunuyor
Tarım ve hayvancılığı arttırmak ve göçü azaltmak adına bu tür projelerin önemli olduğunu, kazancı da arttıracağını belirten Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş “ Tarıma destek hükümetimizin en büyük projelerinden birisi. Bizlerde belediyemiz olarak, büyük şehir olarak ciddi manada Sındırgı da farklı alanlar da üretmenin üzerine insanlar neler yapabilir, nasıl geliştirebiliriz derdimiz bu. Balıkesir kuzusu diyoruz bununla alakalı beş ayrı ilçede büyükşehir ile birlikte Sındırgı da dahil üretim çiftliği açılıyor. Kıvırcık koyunu geliştirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan meyve fidanı dağıtıyoruz kurutma fabrikamıza jeotermal ile burada ürün almaya ve katma değer üretecek işler yapmaya çalışıyoruz. Şimdi de yaptığımız alan Küçükbükü dediğimiz mahallemizde 200 dekar bir alanda mera ıslah çalışması burada zaten hayvancılık büyük baş olarak yapılıyor. 3 yıl önce başlayan 2019 yılında başlayan 4. Yılını bitirmiş burada önce yulaf, çavdarla ekim başlatıp üzerine farklı ot bitkileri ile süre süre bu alan sadece çayır ol maktan çıkıp tamamen muhteşem bir görünümle insanların burada yem giderlerini daha azalta bilecek işler yapılıyor aslında. Bugün hazır olarak lokanta da yemek yiyen bir insanın hali gibi hayvancılığı da satın aldığımız yeme dayalı olarak yaptığımız da maliyetleri düşüremiyoruz rekabet edemiyoruz. Bugün yaptığımız her türlü çalışma dünyanın fiyatlarının daha da altında fiyatlandırırsak ancak satabilirsiniz. Amacımız burada devletimizin verdiği diğer destekler yerel idareler olarak bizim verdiğimiz destekler ve İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü organizesinde burada yapılan mera ıslah çalışması hakikaten ciddi mana da bize katkı sunuyor. Memleketimizi kalkındırabilecek büyük bir organizasyonun içerisine gidiyoruz” dedi.
 



Meraların geliştirilmesi ve korunması çok önemli
Vatandaşların talep ve ihtiyaçlarına göre projelerini sürdürdüklerini belirten İlçe Kaymakamı Zafer Oktay “ Hayvancılık için özellikle meralarımızın korunması ve geliştirilmesi çok kıymetli bu bakımdan birçok alanlarda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerimizdeki alanlarımızdaki projelerde olduğu gibi hayvancılık ile ilgiliydi. Bu alanların ıslah edilmesi konusunda bu yıl birkaç tane projemizi uyguladık. Bu günde sonuçlarını almaya başladık uzun soluklu bir süreç ama bunları ayağa kaldırdığımız zaman mera alanlarımız da inşallah vatandaşlarımıza çok büyük katkısını görmeye başlayacağımızı inanıyorum. Ben emeği geçenlere ve burada ve çevrede bulunan kırsal mahallelere ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun diyorum“ dedi.

2019 yılında başlayan çalışma ile verim 6 katına çıktı
Meradaki ot kapasitesinin ve kalitenin arttırıldığını belirten İlçe Tarım Müdürü Kemal Hatırnaz “ Bu gün burada Küçükbükü Mahallesi’ndeyiz. Küçükbükü Mahallesi mera ıslah ve arejman projesi ile bu gün mera açılış programına gelmiş olduk. Çalışmalarımız 2019 yılında başladı. Burada yaklaşık 200 dekar alanda mera ıslah çalışması yürütüyoruz. O tarihlerde meramızı sürdük ön bitki olarak yulaf ektik. Daha sonra iki sene üst üste beşli karışım ektik. Meramız bugün gördüğünüz bu hale gelmiş oldu. Bu günde meramızı otlatmaya açmış olduk. Bu sayede dekarı 60 kilolardan 360 kilolara çıkan bir ot verimi olmuş oldu. Sındırgı hayvancılık bölgesi olduğu için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız var. Hayvan sayısı fazla olduğu mera bulmakta zorlanıyorduk. Bu proje sayesinde artık mera sıkıntımız yok. İnşallah çiftçilerimiz için hayırlı olur. Bizde katılımlarından dolayı çiftçilerimize, üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Ürünleri bol, kazançları bereketli olsun” dedi.
Haber Merkezi: Şefiye YILDIRIM

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Havranda yangında baba kız hayatını kaybettiÖnceki Haber

Havranda yangında baba kız hayatını kayb...

Bandırma’da Tavus kuşları çatılarda geziyorSonraki Haber

Bandırma’da Tavus kuşları çatılarda gezi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar