Facebook Reklamı
İnstagram

Süte 18 Ayda Yüzde 270 Zam geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süte 18 Ayda Yüzde 270 Zam geldi
Etin ardından süte de zam geldi. Süte 18 ayda yüzde 270 zam geldi. 2021 başında 2,8 lira olan çiğ süt tavsiye satış fiyatı, son zamla birlikte destek primi hariç 7,50 liraya kadar geldi. Sektör uzmanları “Yetiştiriciler, yüksek maliyet yüzünden genç hayvanları bile kesime gönderiyor. Et ve sütte fiyatı düşürmek için ithalat şart” diyor.

Hayvanlarla birlikte sütümüz kesiliyor! Çiftçiler son aylarda artan maliyetler karşısında genç hayvanlarını bile kesime gönderiyor. Süt arzı ciddi tehlike altında! 2021 başında 2,8 TL olan çiğ sütün litresi, 18 ayda 7,50 TL’ye çıktı. Bu süreçte yem fiyatlarında da iki kat artış yaşandı. Sektör uzmanı Eşref Şekerli, hayvan sayısının artırılması için kontrollü besilik dana ithalatı yapılması gerektiğini ifade etti. Şekerli “Acil bir durum olması nedeniyle ithalat ihtiyaç kadar yapılabilir. Bu, et ve süt fiyatlarını düşürecektir” dedi.

HAYVANLARLA BİRLİKTE SÜTÜMÜZ KESİLİYOR!

Et ve süt fiyatlarındaki artış devam ediyor. Son olarak Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi. Geçen hafta ise Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarında yüzde 48 zam yapıldığını açıklamıştı. Et ve süt fiyatlarının direkt olarak birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyen tarım sektörü temsilcisi Eşref Şekerli, bu girdaptan çıkmak için acilen kontrollü şekilde ve ihtiyaç kadar besilik dana ithalatı yapılması gerektiğini söyledi. Yanlış uygulanan tarım politikaları sonucu bu duruma gelindiğini ifade eden Şekerli “Hayvancılık tarafından bugün adım atılsa ve yeni bir revizyona gidilse dahi, bunun meyvelerini 26 ay sonra alacağız. En basitinden bir hayvanın gebelik süreci 9 ay… Kesilmesi 16 ay. Bu işi toparlamak uzun süre alacak. Dolayısıyla ortada bir yangın varken, acil müdahale için ithalat şart hâle geldi. Hayvan sayımızı artırarak ve çiftçiye daha fazla destek vererek bu problemin üstesinden gelebiliriz” dedi.

ÇİFTÇİ KAZANAMIYOR

Normal şartlarda sadece reforme olan dişi hayvanların kesime gönderilmesi gerektiğini vurgulayan Şekerli “Mevcut durumda ise düve ve süt veren hayvanlar mezbahaya gidiyor. Üretici, artan maliyetleri karşılayamaz hâle geldi. Süt fiyatları geç ayarlandı. Çiftçi, elindeki hayvanı mecburen kesime yolladı. Durum böyle olunca et ve süt fiyatları artmaya başladı. Çiftçimiz bugün yüzde 10-15 kâr ile iş yapıyor. Kur Korumalı Mevduat hesabına para yatırsa, yüzde 30 kazanacak. Neden bu zahmet ile uğraşsın. Bu detayları iyi görmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PİYASADA DANA KALMADI

Hayvan sayısının artırılması için 8-12 aylık canlı hayvanların ithal edilebileceğini söyleyen Şekerli “Bugün Uruguay’dan 3,5 dolara canlı hayvan alabiliyorsunuz. Türkiye’de de fiyat aynı ama acil müdahale edilmesi gereken bir durum var. Hayvan sayımızı artırmalıyız. Piyasada dana problemi var, üreticiler yüzde 30 kapasite ile çalışıyor” diye konuştu.Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı 7,5 liralık fiyat ve 20 kuruşluk desteğin inek kesimini yavaşlatacağını ancak çiftçinin para kazanabilmesi için desteğin artırılması gerektiğini savunan Eşref Şekerli, şunları söyledi: Çiftçinin kazanabilmesi ve hayvanlarını kesime göndermemesi için, bu rakamın 9 lira olması gerekiyor. Hükûmet şayet bir düzenleme yapmak istiyorsa, ithalat kapısını bir süreliğine açacak. Elimizdeki hayvan sayısı ile bu işin altından kalkmak istersek, bunun süresi 26 ay. Ancak ithalat olursa 6 ay gibi bir sürede fiyatlardaki artışı dengeleyebiliriz.

Kaynak:SÖZCÜ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir’in en büyük iftar sofrası Bigadiç’te kurulduÖnceki Haber

Balıkesir’in en büyük iftar sofrası Biga...

Bigadiç Et ve Süt Festivali Büyük ilgi çektiSonraki Haber

Bigadiç Et ve Süt Festivali Büyük ilgi ç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar