Facebook Reklamı
İnstagram

TÜRKİYE'DE GÖNÜLLÜ AŞILAMA BAŞLADI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜRKİYE'DE GÖNÜLLÜ AŞILAMA BAŞLADI
Çin'in geliştirdiği CoronaVac aşısının vatandaşlar üzerinde denemeleri başladı. Ankara'da ilk aşı öğretmen anne ve kıza yapıldı.Çin'de geliştirilen koronavirüs aşısı Ankara'da gönüllü vatandaşlar üzerinde uygulanmaya başlandı.

Çin'in Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısının Faz 3 çalışmalarına Türkiye de katıldı. Çin aşısı, ilk etapta 726 gönüllü sağlık çalışanına uygulandı. Sağlık Bakanlığı'nın geçen hafta yaptığı duyurunun ardından aşı denemeleri için gönüllü vatandaş başvuruları alınmaya başlandı. Bakanlığın açıklamasının ardından 20 bin gönüllü vatandaşın aşı denemesi için başvurduğu belirtildi. İlk gönüllü vatandaş uygulaması Ankara Şehir Hastanesi'nde yapıldı. Gönüllü olan öğretmen Ayşegül Durmaz (50) ve öğretmen kızı Gökçe Durmaz'a (23) hastanede sağlık görevlileri tarafından koronavirüs aşısı uygulandı.

"İNSANLIĞA HİZMET OLSUN İSTEDİM"

Ayşegül Durmaz, kronik hastalığı olduğunu bu nedenle gönüllü olarak aşı yaptırmayı istediğini söyledi. Anne Durmaz "Kronik hastalığım var, Hepatit B taşıyıcısıyım, tansiyon hastalığım var. Hem bu yüzden hem de insanlık adına da hizmet olsun istedim. Evde Covid geçiren olmadı. Hepimiz dikkat ediyoruz. 3 çocuğum var, onlar da çok dikkat ediyor, çok bilinçliler. Kızımla birlikte yaptırdık. Kendisi karar verdi. Diğer iki çocuğum henüz yaptırmadı. Herkes kendi kararıyla buna karar verdi. Gereken tedbirleri aldım zaten. Bundan sonraki süreç Allah'a kalmış. Ben her türlü tedbiri aldıktan sonra takdir Allah'tan" diye konuştu.

Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Rahmet Güner, sağlıklı olan gönüllüleri aşı yaptırmaya beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

"İNŞALLAH DÜNYANIN KORUNMASINI SAĞLAYAN BİR AŞI BULUNUR"

"Gönüllülük esasına dayalı aşılama çalışmalarını yürüteceğiz. Bir enfeksiyon hastalığının önlenmesinde tedbir çok önemli; ama bununla beraber toplum bağışıklamasının rolü vazgeçilmez. Sadece hastalığı geçirerek bu bağışıklığın sağlanması 10 yılları aşabilir. Ama etkin bir aşılama ile 2021 başında bunun daha geniş kitlelere yayılacağı düşünülüyor. İnşallah bütün dünyanın korumasını sağlayacak bir aşı bulunur ve tüm halkın hizmetine sunulur" dedi.

Prof. Dr. Güner, herkesin gönüllü olabileceğine dikkat çekerek, "Herkes başvurabilir, sağlıklı gönüllülerin hepsine açık aşı çalışması. Yakın zamanda da bir web adresi bildirilecek. Çok önemli bir yan etki bildirilmemiş olması aşının güvenilirliği açısından bizleri de cesaretlendiriyor. Halkımız da bizlere güvenerek aşıya gelmeliler. Aşıya sizler de lütfen teşvik edin" diye konuştu.

12 BİN KİŞİ ÜZERİNDE DENENECEK

Türkiye'de geçen 15 Eylül'de Faz 3 çalışmaları başlayan Çin menşeli aşının deneme uygulamaları 12 şehirde 25 merkezde devam ediyor. İlk etapta yüksek riskli 726 gönüllü sağlık çalışanına uygulanan aşıya ilişkin güvenlilik verileri olumlu değerlendirilmişti. Toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde denenecek aşı için 18-59 yaş arasında daha önce Covid-19 geçirmemiş vatandaşlar gönüllü olabilecek.

OXFORD'UN AŞISI YÜZDE 70 ETKİLİ

Öte yandan AstraZenaca, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen AZD1222 adlı aşının yüzde 70 oranında etkili olduğunu duyurdu. İki doz halinde uygulanan aşının, insanların Kovid-19'a karşı korunması için gerekli olan bağışıklık tepkini ürettiği de belirtildi. Ortak geliştirilen Kovid-19 aşısı, tek doz uygulanması halinde yüzde 70, önce yarım doz, ardından tam doz uygulanması halinde ise yüzde 90 seviyesinde etkili oldu.  

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ALTIEYLÜL'E 4 PROJE DAHA GELİYORÖnceki Haber

ALTIEYLÜL'E 4 PROJE DAHA GELİYOR

66 YILDIR ARALIKSIZ ÇALIŞIYORSonraki Haber

66 YILDIR ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar