Facebook Reklamı
İnstagram

Kurban Keserken Hangi Bıçak Kullanılmalı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurban Keserken Hangi Bıçak Kullanılmalı
Kurban Bayramı öncesi bıçakçılarda yoğunluk başladı. Vatandaşlar, bıçaklarının keskin hale gelmesi için sıraya giriyor.

Özellikle el yapımı bıçakların tercih edildiği Kurban Bayramı öncesi, bıçaklar makinede inceltilip temizlenerek keskin hale getiriliyor. Jilet gibi kılı kesebilecek hale getirildikten sonra müşteriye teslim ediliyor. Oluşan yoğunluk bıçak ustalarını memnun ediyor.

 

Çelikten imal edilmiş olmalı

İyi bir bıçağın oldukça keskin olması gerekiyor. Bıçaklar aynı derecede bilenip, aynı keskinliğe ulaşsa bile kesimler arasında fark olabilmektedir. Bıçağın kesimini sağlayan çeliğe verilen sudur. Yani çeliğin kalitesine bağlıdır. Bazı bıçaklar düşürüldüğünde veya kemiğe denk geldiğinde performansını kaybeder. Bilemek de masatlamak da çoğunlukla işe yaramayabiliyor. İyi bir bıçakta birinci şart alınacak bıçak kaliteli çelikten imal edilmiş, sulama işlemi iyi yapılmış, iyi bir ağza sahip ve masatla keskin hale gelebilecek bıçak olmalı.

İkinci olarak bıçağın rahat olabilmesi için sap kısmının kaliteli ahşaptan üretilmesi gerekiyor. Eğer sap kısmı plastikten üretilmişse kesme işlemini yaparken zorlanabilirsiniz ve eliniz ağrıyabilir. Tabi son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle kaymaz sap olarak da bilinen fibrox saplar da tahta sapa göre daha çok tercih edilmeye başladı.

Fibrox saplar elde kaymaz

Bıçakta kaymaz sap çok önemli zira hayvanın eti ve yağına temaslardan sonra eliniz kaygan hale gelecektir. Eğer bıçağınızın sapı kayganlaşırsa bu yaralanmalara sebep olabilir. Fibrox saplar zımparamsı hissi ile elde kaymadan rahat bir tutun sunacaktır.Bıçakta ağırlık da önemli. Ağır bir iş yapan kasaplar için ideal bıçak ağırlığı 150-160 gramı aşmamalı. Daha fazlası bıçak kullananı bir müddet sonra yoracaktır.

Kasap bıçağının boyu da önemlidir. Boydan kasıt ise sapı hariç çelik uzunluğudur. Bıçağın uzunluğu 13-17 santimetre olmalı. 18 cm ve üstünde bıçak kontrolü zorlaşmaktadır. Uzun bıçakları kontrol etmek de daha fala tecrübe ister. Bıçağın sırt kalınlığı da 2-2.5 mm olmalı. 3 mm veya daha kalın bıçaklar zamanla bilendikçe hantallaşır. Kesim gücü azalır dolayısıyla da verimi azalır.

Haber – Burcu YANIK

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dursunbey’de Ahşap Tabelalar beğenildiÖnceki Haber

Dursunbey’de Ahşap Tabelalar beğenildi

Sorunsuz bir yaz için BASKİ teyakkuzda bekliyorSonraki Haber

Sorunsuz bir yaz için BASKİ teyakkuzda b...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar