Facebook Reklamı
İnstagram

O İlacın Ücretini SGK Ödeyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
O İlacın Ücretini SGK Ödeyecek
Meme kanseri hastası olan kadın Ankara'da bir kürü 117 bin lira olan ilacı karşılayamadığı için SGK’ye dava açtı. Mahkeme “Sağlığa erişim engellenemez” diyerek ilacın SGK tarafından karşılanmasına yönelik bir karar verdi.

Hayat pahalılığı nedeniyle ilaçlardaki fahiş fiyatlar vatandaşları zorluyor. Öyle ki vatandaş ilacı alamayarak ölüme terk ediliyor. Fakat Ankara’da meme kanseri teşhisi koyulan bir kadın, yaşam pahalılığı nedeniyle bir kürü 117 bin lira olan ilaç nedeniyle SGK’ye dava açtı. Mahkeme, “Sağlığa erişim engellenemez” diyerek ilacın SGK tarafından karşılanmasına yönelik bir karar verdi. Cumhuriyet'in yer verdiği habere göre, Ankara’da yaşayan Göksel Haşimoğlu, 2009 yılında göğüs ağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede meme kanseri teşhisi koyuldu. Ardından kemoterapi tedavisine başlayan Haşimoğlu, hayat pahalılığı ve dolardaki yükseliş nedeniyle ilaç masraflarını karşılayamadı. Haşimoğlu, doktorunun “Kullanılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan ciddi zararlar meydana gelecek” dediği ilacın ücretinin SGK tarafından karşılanması için verdiği yazılı dilekçesi reddedildi. Bunun üzerine Haşimoğlu, idare mahkemesine dava açtı.

Dilekçe içeriğinde söz konusu ilaçtan uygulanması gereken 300 miligram bir kürün yaklaşık 117 bin lira olduğu belirtilirken Haşimoğlu’nun avukatı Zehra Betül Bulut, müvekkili için şimdilik acilen gerekli sekiz kürün ise 702 bin lirayı bulacağını söyledi.

Ankara 20. İdare Mahkemesi, Göksel Haşimoğlu’nun tedavisinde kullanılan ilaca ait ödemelerin SGK tarafından karşılanmamasının, sağlık hizmetine ulaşım hakkının zedelenmesi kapsamında olduğunu, sosyal güvenlik müdürlüğünün hukuka uymadığını belirterek ret işleminin iptaline karar verdi.

Ardından 11. İdari Dava Dairesi, kararda yasaya aykırılık bulunmadığını vurgulayarak SGK avukatlarının iptal talebini reddetti. Avukat Zehra Bulut, kanser hastalarının bu ilaca erişimlerinin maddi açıdan oldukça zor olduğunu belirterek “Hastalar SGK’nin ret kararına karşı dava açabilirler. Emsal niteliğindeki bu karar kanser hastaları için umut olacak” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir’de Narkotik Operasyonu DüzenlendiÖnceki Haber

Balıkesir’de Narkotik Operasyonu Düzenle...

Kış Geldi, Turşu Satışları ArttıSonraki Haber

Kış Geldi, Turşu Satışları Arttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar