Reklamı Geç
Altıeylül Reklamı
Facebook Reklamı
İnstagram

Sındırgı’da Üretilen Yerli Ve Milli Tohumlar Yüz Güldürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sındırgı’da Üretilen Yerli Ve Milli Tohumlar Yüz Güldürdü
Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen demonstrasyon çalışmaları dahilinde Sındırgı İlçesi’nde ekimi yapılan yerli ve milli çeşitlerin hasadı gerçekleştirildi. Yerli tohum ile verimdeki artış da çiftçinin yüzünü güldürdü.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sındırgı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce dağıtımı yapılan 12 ürün Gölcük, Eşmedere, Çaygören, Karagür, Yüreğil, Aktaş, Çıkrıkcı, Eğridere, Hisaralan, Kocasinan, İzzettin, Taşköy, Yolcupınar, İbiller, Kurtuluş, Çoturtepe, Akçakısrak, Aktaş, Düğüncüler, Emendere, Kınık, Yaylabayır, Pürsünler, Kıranköy, Büyükdağdere, Bayraklı, Sinandede, Danaçayır, Alacaatlı, Çavdaroğlu, Karaağaç, Karakaya, Kertil, Kızılgür, Kocabey, Mandıra, Osmanlar, Umurlar ve Çelebiler kırsal mahallelerinde üretildi. Yerli tohum ile verimdeki artış da çiftçinin yüzünü güldürdü.

Üretilen 8 çeşit Buğday, 2 çeşit Arpa, 2 çeşit İtalyan Çimi, 1 çeşit Kanola, 1 çeşit Yağlık Ayçiçeği, 2 çeşit Kuru Fasulye, 1 çeşit Macar Fiği ve 1 çeşit Silajlık Sorgum olmak üzere, toplamda 8 ürün 18 çeşitte yaklaşık bin 626 dekar alanda yetiştirilen demonstrasyon ürün çalışmalarında alınan verimler üreticileri memnun etti.

Teknik personeller ve çiftçilerin katılımıyla  yapılan bilgi alışverişinde söz konusu çeşitlerin, en başta yerli ve milli olması, hastalık ve zararlılara karşı mukavemetli olması, birim alandan alınan verim miktarının yüksek olması, bu çeşitlerin ekim alanlarında daha da yaygınlaşacağı değerlendirildi.

Programa Tarım İl ve Orman Müdürü Erkan Alkan başta olmak üzere, Sındırgı Kaymakamı Zafer Oktay, Sındırgı Belediye Başkan Yardımcısı Salih Durak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kemal Hatırnaz, Sındırgı Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü A. Esin Adagideli, Sındırgı Süt Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Gökce, Gölcük Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Ümit Girgin, Gölcük Mahallesi Muhtarı Resul Köksal ile birlikte teknik personeller ve üreticiler katıldı.

Yerli tohumlarla üretimin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ve bu tür projelerin artarak devam edeceğini belirten Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ise, “Şu an Balıkesir ilimizin Sındırgı ilçesindeyiz, Gölcük mahallesindeyiz. Sındırgı ilçemizde yaklaşık şimdiye kadar bin dekar alanda 89 çiftçimize ayrı ayrı mahallelerde enstitülerimizin geliştirdiği tarım ve orman bakanlığımıza bağlı cinslerimizin geliştirdiği yeni çeşitleri demastrasyonu yapıyoruz.

Burada önemli olan bilim alanında hem daha yüksek verim elde edebilmek ve özellikle hastalıklara daha dayanıklı cinsleri bu bölgeye tamamen ürün desenli değiştirmeyi hedefliyoruz. Bugünde Sındırgı ilçemizde tarla günündeyiz. Bu ektiğimiz buğday çeşitleri şu ana kadar ilimizde 910 kg kayra çeşidimiz var. 910 kilogram dekara verim verdi ki bu hakikaten çok güzel.

Özellikle bu sene yağışların fazla olması ve nem oranının yüksek olmasından dolayı buğday ve arpada pas hastalığı çok fazla görüldü. Bizim bu yeni çeşitlerimizde bu daha az oranda gözüktü. Özellikle yatma bakımından baktığınız zaman daha dik ve bu doluluk oranı çok yüksek oldu. Bu da çiftçilerimiz adına çok mutlu, sevindirici olarak geri dönüşler oldu.

Bir tane çiftçimiz özellikle dün hasat yaptığımız tamamen taşlık bir alanda son 20 senede benim alabildiğim en yüksek verim dekara 300 kilogramdı, sizin getirdiğiniz çeşitler sayesinde şu an 618 kilogram verim aldım ki Allah sizden razı olsun diye söylemişti ki bizim o çiftçinin mutluluğunu görmek bizim için ayrı mutluluk verici.

Ben özellikle bu demastrasyondan dolayı destek veren tarım orman bakanlığımıza ve büyükşehir belediyemize ve Sındırgı belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Haber: Şefiye YILDIRIM

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir’li Üreticiler Kokoreç’e Son Noktayı KoyduÖnceki Haber

Balıkesir’li Üreticiler Kokoreç’e Son No...

Sel Odunları Kışlık Yakacak OlacakSonraki Haber

Sel Odunları Kışlık Yakacak Olacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar