Reklamı Geç
Altıeylül Reklamı
Facebook Reklamı
İnstagram

Ayvalık’ta minyatür sergisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayvalık’ta minyatür sergisi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde minyatür ve tezhip sergisi açıldı.Eğitimci Olcay Kınay ve gönüllü öğrencileri  Bingül Sevindik, Elif Battal Toprak, Fitnat Derici Özgüç, Fulya Yasemin Şenay, Meral Gülgenç Onuk ve Yasemin Ayberk tarafından açılan sergide 40 eser sergilendi. Sergi, 16 Haziran’a kadar sürecek.

Sergi ile gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi emekli Öğretim Görevlisi Olcay Kınay, 30 yıldan fazla süredir minyatürle ilgilendiğini söyleyerek , “Beynimi dinlendirebilmek için yaptığım bir çalışmaydı bunlar. Emekli olduktan sonra Ayvalık’ın Palabahçe mevkiindeki 13 Nisan Caddesi üzerinde bir atölye açtım.

Mahalledeki ev hanımları ve çocuklarla birlikte önce duvar motifleri yapmaya başladık. Daha sonra da atölyemizde gönüllü olarak tezhip ve minyatür dersleri vermeye başladım. Bugün burada atölyemize eden altı öğrencimle birlikte, bir buçuk yılı aşkın bir zamandır yaptığımız çalışmaları sergiliyoruz” dedi.

Tezhip ve minyatür çalışmalarının Orta Asya Türkleri zamanından bu yana gelen sanat olduğunu söyleyen  Olcay Kınay, “Orta Asya Türkleri savaşçı oldukları kadar, tabiata dönük sanat çalışmaları da yapan bir topluluktu. Bu çalışmalar arasında simutlar, ejderhalar gibi mitolojik ve efsanevi çalışmalar da yapmışlardı. İslamiyet’in kabul edilmesinin ardından da bu sergide gördüğünüz gibi geometrik eserler yapmaya başladılar. İslamiyet’te insan resimlerinin yapılması yasak olduğu için hayvanlara ve doğaya dönük daha çok çalışmalar gerçekleştirdiler.

Anadolu Selçuklular ve Kanuni Süleyman zamanlarında birçok tezhip ve minyatür sanatçımız vardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu sanat ölmeye yüz tutmuşken, Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver bu sanatı toplamaya başlamıştır. Bu sanat hakkında bugüne kadar çok sayıda kitaplar yazılmıştır. Biz de bugün o çalışmaların devamını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bugün burada sergilediğimiz eserlerin bir kısmı o kitaplardan aldıklarımız, kimisi de kendi tasarımlarımızdan oluşmaktadır” diye konuştu.

Haber Merkezi-İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avşa Adası’nda Türkiye ŞampiyonasıÖnceki Haber

Avşa Adası’nda Türkiye Şampiyonası

BAÜNDEHAM’da ‘6. Deney Hayvanları Kullanım Kursu’ TamamlandıSonraki Haber

BAÜNDEHAM’da ‘6. Deney Hayvanları Kullan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar