Facebook Reklamı
İnstagram

Çocukluk Çağında Kanserlere Dikkat edilmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocukluk Çağında Kanserlere Dikkat edilmeli
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü’ne özel mesaj yayınladı.

İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin yayınladığı mesaj şu şekilde; “Çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemiler, kalan %70’ini de lenfoma ve solid tümörler oluşturmaktadır.Çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar şu şekilde sıralanabilir:

Deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı), halsizlik
Enfeksiyonlara yatkınlık, lenf düğümlerinde şişlikler, dalakta büyüme
Sıra dışı kanamalar (burun, diş eti, cilt altı kanaması gibi),
İştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı
Kemik ve eklemlerde ağrılar (sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa)
Açıklanamayan ateş, ani görme değişiklikleri,
Genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı

Çocukluk çağı kanserlerinde görülen belirtilerin birçoğu, kanser hastalığı dışında bir sebepten de kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Çocukluk çağı kanserlerini erken saptamanın en iyi yolu, söz konusu hastalığın olası belirtilerini gözden kaçırmamaktır. Dolayısıyla ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynamaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin en sık başvuru bulgularının, hastayı ilk gören hekim tarafından bilinir olması hastanın vakit kaybetmeden tanı ve tedaviye ulaşmasını sağlamada en önemli faktördür.

Erken teşhis edildiğinde, çocukluk çağı kanserlerinin etkili tedaviye yanıt verme olasılığı daha yüksektir. Hastalık, ülkemizde de başarı ile tedavi edilmekte olup tedavi başarısı diğer dünya ülkelerinden farklılık göstermemektedir. Çocukluk çağı kanserlerinde kemoterapi, cerrahi, radyoterapi ve gerekli olduğu durumlarda nakil gibi tedaviler kullanılmakta olup ülkemizde Genel Sağlık Sigortası kapsamında ücretsiz tedavi edilmektedir.Çocukluk çağı kanseri önemli bir halk sağlığı ve toplumsal bir sorundur. 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü vesilesiyle çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgi edinilmesi, erken tanı ve tedavi için çocukluk çağı kanserlerinin bulgu ve belirtilerinin bilinirliğinin artırılarak vatandaşlarımızda farkındalık oluşturulması yararlı olacaktır.Çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesi, erken tanı ve tedavisi için olası belirtileri gözden kaçırmayalım, ebeveynler olarak farkında olalım! Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir Gar Kavşağına Yeşil Meydan GeliyorÖnceki Haber

Balıkesir Gar Kavşağına Yeşil Meydan Gel...

Fuhuş yapan Faslı üniversite öğrencisi AIDS’li çıktıSonraki Haber

Fuhuş yapan Faslı üniversite öğrencisi A...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar