Facebook Reklamı
İnstagram

İKİZCETEPELER BARAJI SU SEVİYESİ AZALIDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balıkesir’in en büyük Barajı olan İkizcetepeler Barajında su seviyesi oldukça azaldı. 1990’lı yıllarda kurulan ve Balıkesir’in su sorununa çözüm olan İkizcetepeler Barajında Ekim ayı su seviyesi yüzde 35’e kadar geriledi.

Yağışsız geçen aylar sonunda Balıkesir’in Su ihtiyacını sağlayan İkizcetepeler Baraj gölünde su seviyesi düştü. Görenlerin Deniz gibi dediği Baraj şimdilerde eski halini arıyor.Balıkesir’in su ihtiyacını karşılaması için 1990’lı yıllarda kurulan ve gün geçtikçe büyüyen İkizcetepeler Baraj gölünde su seviyesi azaldı. Aynı zamanda tarımsal sulama da yapılan Selimiye barajında az su kalması tasarrufun ne kadar önemli olduğunu hatırlattı.Balıkesir’in iç denizi diye tabir edilen İkizcetepeler Baraj Gölü iki yıl önce yüzde 30 seviyelerine kadar düşmüştü. Bu yılda az yağış olması sonucunda Baraj suyu yüzde 30 seviyelerine kadar düştü.


 

SU SEVİYESİ YÜZDE 30 SEVİYESİNDE

İkizcetepeler Baraj Gölü bundan iki yıl önce yüzde 30 seviyelerine kadar düşmüştü. Bahar ve Yaz ayları boyunca yağmurlu gün sayısının azlığı sonrasında bu yılda Baraj suyu aynı seviyelere yaklaştı. Yapıldığında Balıkesir’in 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı açıklanan Baraj gölü en son Mayıs 2019 tarihinde yüzde 90 doluluk oranı ile en yüksek su seviyelerine ulaşmıştı. Balıkesir’in su ihtiyacını karşılayan Selimiye İkizcetepeler Baraj havzasında su seviyesi yüzde 35 bandına kadar indi. Uzmanlara göre Balıkesir için korkulacak bir durum yok, ancak aynı barajdan tarımsal sulamada yapıldığı için tarımsal sulama sonrası Baraj suyunda ciddi azalmalar yaşanabilir.

SU TASARRUFU BARAJLARI KURTARIR

Balıkesir’in Ekim ayı boyunca yağmurlu gün sayısı bir önceki yıla oranla azalınca su seviyesinin yüzde 30’un da altına inebilir. Balıkesir’in su kalitesi açısından da oldukça iyi durumda olan İkizcetepeler Barajı su seviyesi iki köprüden rahatça görülebilecek şekilde azaldı. Koronavirüs sürecinden haddinden fazla kullanılan su rezervlerde gözle görülür bir azalmaya sebebiyet verdi. Uzmanlar önümüzde ki yıllarda su sorunu çekmemek için bölgesel anlamda tasarruf politikalarına geçilmesi konusunda uyarıyor. Balıkesir’in 50 yıl su sorunu olmayacağı söylense de tasarruf ile bu süre uzatılabilir.

BARAJLARDA Kİ DOLULUK ORANLARI AZALIYOR

Koronavirüsü salgını süreci insanların su tüketimini artırırken, yaz aylarında yağış miktarının da az olması nedeniyle barajlardaki doluluk oranı düşmeye devam ediyor. Uzmanlara göre vatandaşların suyu verimli kullanmasının özellikle bu dönemde daha da önemli olduğunu belirtiyor. Alınan küçük önlemlerle su tüketimi azaltabilir. Türkiye ortalamasına göre Duş alarak 40-60 litre su tüketirken, banyo yaparak 120-150 litre su harcanıyor. 1 Dakika banyoda az kalmak ise 10 litre suyu tasarruf etmenize yardımcı oluyor. Uzmanlar koronavirüs sürecinde diş fırçalarken, el yıkarken yada boşa akıtılan musluklardan yılda milyonlarca metreküp suyun boşa aktığını belirterek tasarruf yaparak birkaç barajı kuraklıktan kurtulabileceğinin altını çizdiler.

Haber: Süleyman Namlı

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
BALIKESİR'DE 3 BİN 443 ARAÇ DENETLENDİÖnceki Haber

BALIKESİR'DE 3 BİN 443 ARAÇ DENETLENDİ

BALIKESİR'DE ARKEOLOJİ GÜNLERİ BAŞLADISonraki Haber

BALIKESİR'DE ARKEOLOJİ GÜNLERİ BAŞLADI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar