Facebook Reklamı
İnstagram

Lokantacılar Başkanı Yıldız, Esnafın Sıkıntılarına Ses Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Lokantacılar Başkanı Yıldız, Esnafın Sıkıntılarına Ses Oldu
Balıkesir Lokantacılar ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Yıldız oda üyesi esnafların yaşadığı sorunları dile getiren basın toplantısı düzenledi. Yıldız toplantıda 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olacak fiyat tarifesi uygulamasından esnafların mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almasını istedi.

Balıkesir Lokantacılar ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Yıldız, düzenlediği basın toplantısında esnafların yaşadıkları sıkıntılara da değindi. Bankaların POS cihazlarından kestiği komisyonun kaldırılmasını isteyen Hasan Yıldız ayrıca vergi düzenlemesinin de yapılması gerektiğine işaret etti. Düzenlenen toplantıda gerekli eğitimleri alarak ustalık belgesi almaya hak kazananlara belgeleri takdim edildi.

“USTALARIMIZA BELGELERİNİ VERDİK”

Balıkesir Lokantacılar ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Yıldız düzenlediği basın toplantısında şunlara yer verdi: “Kapsam dışı mesleklerde odamızda düzenlenen kurslar ve sınavlar neticesinde belge almaya hak kazanan usta adaylarımıza belgelerini takdim ettik. Kendileri artık mesleklerinde belgeli birer ustadır. Bizden aldıkları belgeler hem uluslararası hem ulusalda iş yeri açmak içinde dahil geçerlidir. Kanunun bize verdiği bu yetkiyle arkadaşlarımızı belge sahibi yaptık. Kendilerine hayırlı olsun.

“FİYAT TARİFESİ ZORUNLULUĞU GELİYOR”

Herkesin bildiği gibi Ticaret Bakanlığının yeni yayınladığı Fiyat Yönetmeliği Kanunu var. Fiyat yönetmeliği değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 19 Aralık 2023 tarih ve 32044 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yönetmeliğe göre 28 Haziran 2014 tarihli 29044 salıyı Resmi Gazetede yayımlanan fiyat etiketi yönetmeliğinin 8’nci maddesinin 1’nci fıkrası olan hizmetlerin özelliğine ve fikirleriyle kurulmuş biçimde tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzeri hizmetin sunulduğu işyerinde ayrıca lokanta, restoran, kafe ve benzeri yerlerde yiyecek-içecek hizmeti sunan yerlerde iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masanın üstüne tüketiciler tarafından kolayla görülebilir ve okunabilir şekilde asılı, takılı veya konulur denilmektedir. Uygulama 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu konuda odamıza kayıtlı esnaflarımızı odayla irtibata geçmeye davet ediyorum. Odamızca hazırlanan ve resmi belge olarak kabul edilen oda fiyat tarifesi mutlaka işyerlerinde asılı olmak zorundadır. Herhangi bir cezaya ve zorluğa maruz kalmamaları açısından bir an evvel odamızla irtibata geçip, bu belgeleri iş yerlerine asma zorunluluğu vardır.

 

“BANKALARIN POS CİHAZLARINDAN ALDIĞI KOMİSYONLAR KALDIRILSIN”

Artık günümüzde neredeyse alışverişlerin yüzde 80-85’i bankaların iş yerlerine bağladıkları POS cihazlarından kredi kartıyla yapılmaktadır. Tabi şartlar böyle olunca hiçbir esnaf da bu cihazları kullanmıyorum deme lüksüne sahip değil. Bizim daha yakın tarihe kadar 0,75 gibi sınıflandırılan banka POS cihazı komisyonları günümüzde artık yüzde 3,5-4’leri aştı. Tabi bu durum esnafımızı çok zor durumda bıraktı. Bugün bankaların POS cihazlarını, SİM kartlarını veya başka bir şeyini kullanmıyorum. Gerekli tüm cihazları kendi imkanlarımızla temin ediyoruz. Bizim akşam cebimize girmesini beklediğimiz p ara bankanın kasasına giriyor. Banka da bundan yüzde 3,5-4 gibi komisyon alıyor. Bu da bizim canımızı gerçekten acıtıyor. Biz bankaların aldığı bu komisyonun kaldırılmasını talep ediyoruz. Bugün bankalar işçi, memur, emekliye maaşlarını bankalarından almaları takdirde belli miktarlarda promosyon ödüyor. Oysa ki bizim her gün on binlerce, yüz binlerce liramız bankanın kasasına giriyor ve banka bunu kullanıyor. Bize “45 gün bekleyin sıfır komisyon alalım” diyorlar. Alışverişin yüzde 80’i POS cihazlarından geçen esnaf 45 gün nasıl dayanabilir? Mecburen parasını ertesi günü almak zorun da ki mal alıp ödemelerini yapabilsin. Bu da bizi gerçekten zorluyor. Bir esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için bunların ortadan kaldırılması lazım.

“KDV ORANLARINDA DÜZENLEME YAPILMALI”

Bilindiği gibi covid-19 döneminde son tüketicinin istifade edebilmesi adına temel gıda ihtiyaçlarında yüzde 1’lik KDV oranı belirlenmiştir. Fakat bu covid-19 bittikten sonra KDV dilimleri değiştirildi. Temel gıda ihtiyaçlarında yüzde 1’lik KDV devam ederken, maalesef hizmet sektörlerinde lokanta, kafe, restoran gibi yerlerde yüzde 8 olan KDV dilimi yüzde 10’a çıkarıldı. Dolayısıyla bizim işletmelerimize giren her türlü emtia, et ve et ürünleri, beyaz et, yumurta, un, yağ, şeker; kısacası bizim bugün işletmelerimize giren her türlü ürünün KDV’si yüzde 1 ile giriyor, yüzde 10 ile çıkıyor. Burada da tabi arada büyük bir uçurum oluşturuyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılmasının bu hizmet sektöründeki bu yükün sırtından alınması gerekiyor. Biz tabi ki vergi verilmesin, KDV ödenmesin demiyoruz. Ama maalesef aradaki uçurum gerçekten de bizim canımızı acıtıyor. Dolayısıyla zaten son tüketici için yüzde 1’lerde tutulan temel gıda ihtiyaçlarının bizim işletmelerimiz de son tüketici modundadır. Çünkü dışarıdan hizmet almayan insan neredeyse yok. O yüzden biz de son tüketiciyiz. Bizim KDV oranlarımız da belli bir seviyeye çekilmesi talebimizdir. Bununda yetkililer tarafından görülüp bir an önce düzenlenmesini istiyoruz. Dolayısıyla unlu mamullerde KDV oranı hala yüzde 1’dir. Benim nazarımda bir pasta çorba gibi temel gıda ihtiyacı olmaktan ziyade lükstür. Pastada yüzde 1’lik bir KDV varsa neden çorbada yüzde 10 KDV var.

“BU MEMLEKETE ESNAF VE SANATKAR DA LAZIM”

Bizim bilindiği gibi kanun kapsamında alınmış aşçılık mesleğimiz var. Bu konuyla ilgili de Balıkesir İbrahim Bodur Meslek Eğitim Merkezinde kayıtlı öğrencilerimiz var. Bizim sektörün başlıca sıkıntılarından birisi de ara eleman ve kalifiye eleman bulamama zorluğudur. Bu konuda da tabi maliyetler yükseldikçe maalesef esnafımız çırak da alamaz oldu. Ben de buradan hatırlatmak isterim ki bugün İbrahim Bodur Meslek Eğitim Merkezine kayıtlı çırak, kalfa ve aşçı adayı 60 öğrencimiz bulunuyor. Biz bunun daha yüksek sayılarda olmasını istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımıza bir bilgi olsun; bugün 11'nc’ sınıflara kadar çırak veya kalfa kaydıyla okula giden öğrencilerimizin maaşlarının asgari ücret düzeyinden yüzde 30’unu, 12’nci sınıf öğrencilerinin yani usta- adaylarının maaşlarının da yüzde 50’sinin devlet tarafından ödeniyor. Bu esnaf açısından çok avantajlıdır. Biz meslek eğitim merkezimiz ve odamızca sürekli işbirliği halindeyiz. Bu konuda 60 öğrenci yetersiz. Odamıza kayıtlı 800 esnaf var bu 60 öğrenciyi kime vereceğiz? Bu arada yanlış anlaşılmak istemem ama anne babaların bir konuda dikkatlerini çekmek istiyorum. Herkes çocuğunun okumasından yana. Çocuklarının okuldaki ders notlarına bakıp benim çocuğumun durumu iyi okuması lazım, avukat, doktor olması lazım diyorlar. Dersleri iyi olan öğrenci okuyacak peki esnaf ve sanatkarın da dersinin iyi olması gerekmez mi. Bugün iyi bir esnaf, iyi bir sanatkar akıllı ve zeki insanlardan olması gerekmez mi? Bütün ailelere bir çağrıda bulunuyoruz; çocuğunuzu illaki okutmak için zorlamayın. Bu memleketin, bu ülkenin sanatkara da esnafa da ihtiyacı var.”

HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vefalı Yurt Kepsut’ta Yaşlıların Yapboz EtkinliğiÖnceki Haber

Vefalı Yurt Kepsut’ta Yaşlıların Yapboz...

Manyas Peynirkuyu’ya Atatürk Büstü Emanet EdildiSonraki Haber

Manyas Peynirkuyu’ya Atatürk Büstü Emane...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar