Facebook Reklamı
İnstagram

6 Asırlık Gelenek Kumaş Boyama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
6 Asırlık Gelenek Kumaş Boyama
Eski usulle yapılan kumaş boyama işlemi, Hindistan'daki toplu çamaşır yıkama alanlarını andırıyor. 6 asırdır ıhlamur ağacından yapılan baskılara işlenen motifler, farklı renk ve desenlerde pamuklu bezlerle buluşmaya devam ediyor.

Tokat'ın merkezinde bulunan Yazmacılar Sitesi, birçok fotoğrafçı ve turistin uğrak noktası oluyor. Yazmaların yıkandığı havuzlarıyla dikkat çeken site, Hindistan'da bulunan toplu çamaşır yıkama havuzlarına benzetiliyor.

6 asırdır yazmacılığın merkezi olan Tokat'ta ıhlamur ağacından yapılan baskılara işlenen motifler, farklı renk ve desenlerde pamuklu bezlerle buluşmaya devam ediyor. Baskı yapılan bezler, su dolu havuzlarda geleneksel yöntemlerle ayakla çiğnenerek yıkanıyor.

Ardından korkuluklara asılan yazmalar kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işleminin ardından binlerce renk ve desenden oluşan yazmalar, yurt içi ve yurt dışı piyasada kendisine müşteri buluyor.

Ziyaretçiler ilginç buluyor

Yazmacılar Sitesi'ni ilk defa görenlerin şaşkına döndüğünü belirten işletme sahibi Yunus Gökyıldız, "Yazmanın tarihi bildiğimiz kadarıyla, İpek Yolu aracılığıyla Çin'den gelen insanların getirmiş.

Biz de diğer arkadaşlarla beraber bu işlere gönül verdik. Buradaki yazmalar tamamıyla el yordamıyla yapılıyor. Zaman içerisinde birtakım değişmeler oldu, şu an şablon baskı kullanılıyor. Ancak el baskısı da diğer yandan devam ediyor.

Son 5 yıldır da batik boyama tekniği geliştirildi, şu anki yazmalara yeni renk ve vizyon katıldı bu sayede. Bu havuzlarda, haşırlı gelen yazmaların baskı işleminin ardından belirli kimyasallar koyularak yıkanması yapılıyor.

Geçmiş yıllarda bir valimiz burayı ziyaret etmişti. Bizim burada yapılan ürünleri gördüğünde 'Ben bunların Hindistan'da yapıldığını sanıyordum' demişti. Burada kurumların her yönden desteklerini görüyoruz.

Buraya yurt dışından ve içinden gelen fotoğrafçılar oluyor. Burayı bilmeyenler insanlar şok oluyor. Buranın çok ilginç olduğunu söylüyorlar, kumaşların işlenme aşamalarını da ilginç buluyorlar." dedi.

Haber Merkezi: İHA

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sıcaktan Bunalan Leylekler Futbol Sahasında SerinlediÖnceki Haber

Sıcaktan Bunalan Leylekler Futbol Sahası...

Balıkesir Yaz Okulları AçıldıSonraki Haber

Balıkesir Yaz Okulları Açıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar