Facebook Reklamı
İnstagram

Kaz Dağları Kuraklıkla Boğuşuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kaz Dağları Kuraklıkla Boğuşuyor
Türkiye'de yaşanan kuraklık nedeniyle Balıkesir Edremit’in Kaz Dağlarındaki kaynakların kuruması, bölgedeki su kaynaklarını da olumsuz etkiledi. Kaz Dağları'ndan geçen derelerin kuruması nedeniyle Çanakkale'deki Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yüzde 18'lere kadar düştü.

Edremit'deki Kaz Dağları, mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçiyor ve bölgede birçok su kaynağını bünyesinde barındırıyor. Kaz Dağları'ndan geçen derelerin kuruması, Bayramiç Barajı'nın doluluk oranının yüzde 18'lere kadar düşmesine neden oldu. Bayramiç Barajı'nı besleyen dört dere de hem kuraklığın hem de Kaz Dağları'ndaki düşük kar yağışı nedeniyle kurudu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, bu yıl kış ayının zayıf geçtiğini ve Kaz Dağları'nda istenilen kar seviyesine ulaşılamadığını belirtti. Yoğun kar yağışının olmaması nedeniyle yer altı kaynaklarının istenilen doluluk oranlarına ulaşamadığını söyleyen Şen, bilinçsiz sulama ve kaçak çeltik ekimlerinin de barajın su seviyesini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bayramiç Barajı'nı besleyen suyun Kaz Dağları'ndan gelen dereler olduğuna dikkat çeken Şen, barajın mevcut seviyesinin yüzde 18 seviyelerinde olduğunu ve kullanılabilir suyun sadece 11 milyon metreküp olduğunu söyledi. Şen, köylülerin meyvecilikle geçimini sağladığını ve bahçelerini bu derelerden ve sulama kanallarında temin ettikleri su ile suladıklarını belirtti. Bu durumun da derelerdeki suyun azalmasına neden olduğunu vurguladı.

Çanakkale'de kurulan Çeltik Komisyonu, barajdaki su seviyesi nedeniyle çeltik ekiminin yüzde 50'ye düşürülmesine karar verdi. Daha sonra bu oran yüzde 70'lere çıkarıldı ancak kaçak ekimlerin de eklenmesiyle bölgedeki su kaynakları daha da azaldı. Şen, mevcut sabit testlerin sonuçlarına göre eylül ayı sonunda susuzlukla yüz yüze kalınacağını ifade etti.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, yetkililerden suyun idareli bir şekilde kullanılması ve kaçak ekimlerin önüne geçilmesi için önlemler alınmasını istedi. Şen, iklim krizinin dünyada ve Türkiye'de etkisine dikkat çekerek, bu tür problemlerin benzer şekilde tekrarlanabileceğine işaret etti.

MEDYADAN…

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaymakam Odabaş Antandros Antik Kenti'ni Ziyaret EttiÖnceki Haber

Kaymakam Odabaş Antandros Antik Kenti'ni...

Balıkesir’de Kaçak Tütün OperasyonuSonraki Haber

Balıkesir’de Kaçak Tütün Operasyonu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar