Facebook Reklamı
İnstagram

SOSYAL MEDYA REKLAM YASAĞI BAŞLIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SOSYAL MEDYA REKLAM YASAĞI BAŞLIYOR
Türkiye'de temsilcilik açmayan ve toplam 40 milyon TL ceza yiyen sosyal medya devlerine verilen süre yarın doluyor. Yeni yaptırım; reklam yasağı... Ancak bu kez madalyonun diğer yüzünde KOBİ'ler var!...

ürkiye'de temsilcilik açmayan sosyal medya devlerine verilen süre yarın doluyor. Söz konusu şirketler için üçüncü yaptırım olan reklam yasağı KOBİ’leri de etkileyecek. Salgında e-ticarette Facebook, Instagram gibi uygulamaların reklamlarıyla kendini öne çıkaran KOBİ’lerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Özellikle Facebook platformlarını kullanan 1,7 milyon işletmenin bu durumdan olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. IPSOS araştırmasına göre, Facebook platformlarının Türkiye'de yarattığı ticaret hacmi 15,3 milyar TL. Ayrıca, Türkiye'deki KOBİ’lerin yüzde 59’u Facebook uygulama ailesi sayesinde işletmelerini büyüttüğünü söylerken, yüzde 49’u ise Facebook uygulama ailesi sayesinde daha yüksek satış elde ettiğini paylaşıyor. 

Kimler temsilcilik açmadı?

Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal medya şirketlerine daha önce ilk seferde 10, ikinci seferde 30 milyon TL olmak üzere toplam 40 milyon TL para cezası uygulanmıştı. Sıradaki yaptırım ise reklam yasağı. Reklam yasağı ile birlikte şirketlerin Instagram, Facebook ve Twitter'a reklam verememeleri ve sponsorlu içerik çıkamamaları bekleniyor. Verilen para cezalarının ardından Rus VKontakte'nin, YouTube, Çinli TikTok, Linkedin ve Dailymotion Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul eden sosyal medya şirketleri oldu. Facebook, Instagram, Twitter, Periscope ve Pinterest gibi şirketler ise henüz bu konuda bir açıklamada bulunmadı.

1,7 milyon KOBİ’nin Facebook'ta işletme hesabı bulunuyor

Avukat Elvan Kakıcı Şimşek ise “Facebook’un Türkiye’de temsilci atamayacağını açıklaması ile birlikte; uygulanması muhtemel reklam yasağı özellikle e-ticaretle ayakta tutmaya çalışan KOBİ’leri ciddi anlamda tedirgin etti. Türkiye ‘de ortalama 1,7 milyon KOBİ’nin Facebook ‘da işletme hesabı bulunmaktadır. Yasaya göre ocak ayı içinde Türkiye’deki şirketlerin bu platformlara reklam vermesi yasaklanabilecek” dedi. 

Son yıllarda Türkiye’de dijital reklamcılık giderek büyüdüğünü ve bu büyümede en büyük pay sosyal medya reklamcılığı olduğunu hatırlatan Şimsek, “Reklam yasağından sonra da internet bant genişlikleri önce yüzde elli ardından da yüzde 90 oranında azaltılır ise, sosyal medya platformları düzgün bir şekilde faaliyet gösteremez ve sitelerin kullanılmasında güçlükler ortaya çıkar” dedi. 

Reklam veren kabahat cezası alacak

Hukuki olarak değerlendirdiğimizde; KOBİ’lerin reklam vermesinin önünde hukuki bir engel olmadığını ifade eden Şimşek,  “Sorumluluk ağ sağlayıcılarında. Ancak; reklam veren kişi ve firmalara Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası kesilebilecek. Ancak reklam vermenin önünde yasal bir engel olmasa da, vergi hukuku açısından sorunlar doğurabilir. Mevcut sosyal medya sitelerinde reklam verebilirsiniz ancak kanunen yasak olan herhangi bir faaliyeti vergi matrahından düşemezsiniz. Dolayısı ile vergi matrahında indirim sağlayamadığınız için, reklam maliyeti yüksek olacak ve finansal olarak çok iyi değerlendirme yapmak gerekecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ESNAF, ZOR GÜNÜNDE YANINDA OLANI UNUTMAZÖnceki Haber

ESNAF, ZOR GÜNÜNDE YANINDA OLANI UNUTMA...

Kangal köpeği, annesi ölen kuzuyu emziriyorSonraki Haber

Kangal köpeği, annesi ölen kuzuyu emziri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar