Facebook Reklamı
İnstagram

Balıkesir Valisi Susurluk Şeker Fabrikasını Ziyaret Etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balıkesir Valisi Susurluk Şeker Fabrikasını Ziyaret Etti
Vali İsmail Ustaoğlu bir dizi ziyaret ve incelemede bulunmak üzere Susurluk İlçesinde program gerçekleştirdi. Burada Balıkesir’in katma değeri yüksek iştiraklerinden olan Susurluk Şeker fabrikasını gezdi.

Balıkesir genelindeki yatırımları ziyaretleriyle yerinde inceleyen Vali Ustaoğlu, Susurluk İlçesinde yapımı devam eden Susurluk Devlet Hastanesi İnşaatı’nda incelemede bulundu. Buradan Susurluk Şeker Fabrikasını ziyaret eden Ustaoğlu, fabrikanın içini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Programlarında Balıkesir'in ticaretine ve istihdamına önemli katkılar sağlayan işletmeleri de ziyaret eden Vali Ustaoğlu; Susurluk Şeker Fabrikası’nda incelemelerde bulundu. İşletmelerin üretim alanlarını gezen Ustaoğlu yetkililerden bilgi aldı. İlçedeki programında yoğun ilgiyle karşılanan Vali Ustaoğlu, bir araya geldiği vatandaşlarla sohbet etti, esnafa hayırlı işler bol kazançlar diledi.

Susurluk Şeker Fabrikası

Türkiye’nin Şeker Sanayisinin Genişletilmesi Programı çerçevesinde 19 Nisan 1954‘de Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in katılımıyla temeli atılan Türkşeker Susurluk Şeker Fabrikası, 28 Eylül 1955’te Adnan Menderes’in katılımıyla hizmete açılmıştır.

Kurulduğu yıl 20 bin çiftçi ailesine sağladığı istihdamla bulunduğu bölge için çok önemli bir refah ve istihdam kapısı olan Susurluk Şeker Fabrikası, zaman içinde üretim kapasitesini arttırmıştır. Fabrika günde 4 bin ton pancar işleyebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Daha sonraki yapılan tadilatlarla fabrikanın pancar işleme kapasitesi günde 6 bin tona yükseltilmiştir.

Susurluk Şeker Fabrikası, 763 bin 710 m2 arazi üzerine kurulmuş olup ana fabrika 21 bin 322 m2’dir. Fabrika, Bursa/Balıkesir karayolu üzerinde Susurluk ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Susurluk Şeker Fabrikası pancar ekim sahası, umumiyetle tektonik hadiselerle meydana gelen çöküntüler neticesinde hâsıl olmuş ve alivyonlarla dolu çok alçak bir ovadır. Gerek yer üstü, gerek yer altı suları bakımından da çok zengindir.

Fabrikaya pancar temini, Balıkesir’in Bandırma, Manyas, Susurluk, Erdek, Gönen, Balya, İvrindi, Burhaniye, Bigadiç, Kepsut, Savaştepe, Bursa’nın Karacabey, Mustafakemalpaşa, Çanakkale’nin Biga, Manisa’nın Soma, Kırkağaç, Akhisar bölgelerinden sağlanmaktadır. Fabrikanın elektrik enerjisi ihtiyacı kendi termik santralinden sağlanmaktadır. Enerji kaynağı olarak linyit kullanılmaktadır. Kok kömürü kireç ocağında, fuel-oil ise ısıtmada kullanılmaktadır.

Fabrikada elde edilen melas ve küspe; besicilik yapan bölge insanına dolayısıyla ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Fabrika Müdürü, Hakan Çelik’in gayretleriyle 2017 yılında fabrika içerisinde bir müze oluşturulmuştur. Müzede geçmiş yıllarda fabrikada kullanılan aletler ve araçların yanı sıra fabrikanın geçmişine ışık tutan tablo ve evraklar sergilenmektedir. Ziyaretçilerin ücretsiz gezebildiği müze, fabrikanın 65 yıllık mazisini hafızalarda canlı tutmaktadır. Fabrika, günümüzde günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesine sahiptir. Yılda ortalama 90 gün şeker üretim faaliyetlerine devam eden fabrika, günde ortalama 850 ton yılda ise ortalama 85 bin ton şeker üretmektedir.

Fabrika, “Helal Gıda” ve “Gıda Güvenlik Sistemi Sertifikasyonu FSSC 22000” belgelerine sahiptir.

 

Haber: Sıla Solaklar

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkesir OGM Eğitimleri Bereketiyle Devam EdiyorÖnceki Haber

Balıkesir OGM Eğitimleri Bereketiyle Dev...

Sinema, Tiyatro ve Konsere Gidemez OldukSonraki Haber

Sinema, Tiyatro ve Konsere Gidemez Olduk

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar