Facebook Reklamı
İnstagram

Büyükşehir Havran’da Yatırımlarına Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyükşehir Havran’da Yatırımlarına Devam Ediyor
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Havran’a yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yaptı. Büyükşehir, Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Proje ile Havran’nın sulama kapasitesini 3 bin 37 hektardan 5 bin 904’e çıkarıyor. Balıkesir’de tarımsal sulama yapılan 11 bin hektarlık alanı 71 bin 584 hektara çıkaran Başkan Yılmaz, ayrıca tarımsal sulamada da suya yüzde 15 indirim yaptı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; Havran’da ulaşımdan altyapıya, millet bahçesinden tarımsal sulama projesine kadar birçok projenin toplu açılışını gerçekleştirdi. Yaklaşık 500 milyon liralık yatırımın devreye alındığı toplu açılış töreninin yanı sıra, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve DSİ 25. Bölge Müdürlüğü işbirliğinde Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Proje Tanıtımı da gerçekleştirildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz içme suyuna yaptığı yüzde 15’lik indirimin ardından tarımsal sulamada da suya yüzde 15 indirim yapacaklarını müjdeledi. Yılda 900 milyon metreküplük suyu yöneten Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, 33 tesis sayısını 75’e çıkararak toplam 71 bin 584 hektarlık alanda tarımsal sulama yapıyor.

HAVRAN’DA SULAMA ALANI 5 BİN 904 HEKTARA ÇIKTI

Havran Ovası 2. Kısım Sulama Tesisi projesi ile ilçede 2 bin 867 hektar alanın sulamaya açılacak, 54 adet sondaj kuyusu kapatılarak yıllık 21 milyon metreküp yeraltı suyu rezervi korunacak, yıllık yaklaşık 35 milyon kWh elektrik enerjisinden de tasarruf edilecek.Havran Barajı Sulama Tesisi sayesinde toplam sulama kapasitesi 3 bin 37 hektar alandan 5 bin 904 hektar alana çıkarıldı.

HAVRAN’A YAKLAŞIK 500 MİLYONLUK YATIRIM

2019 - 2023 yılları arasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Yılmaz’ın talimatı ile Havran İlçesi’ne 99 milyon 886 bin 354 lira yatırım yaparken, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de 358 milyon 276 bin lira yatırım gerçekleştirdi. Yatırımlar kapsamında; 25 bin kişi ve 2 bin 100 metreküp/gün kapasiteli Havran İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 167 bin metre içme suyu şebeke hattı, 45 bin metre kanalizasyon şebeke hattı, 2 bin 100 metreküplük içme suyu deposu, 2 bin 200 metre sondaj çalışması, 20 bin 300 metrekarelik Millet Bahçesi yapımı, Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi ve Terzizade Konağı Restorasyonu, 19 kilometre sıcak asfalt çalışması, 30 kilometre sathi kaplama, 35 bin metrekare parke bordür imalatı yapıldı.

BAŞKAN ERSOY: SULAMAYI YILLARDIR BEKLİYORDUK

Havran Barajı’ndan Havran Ovası’na su verilmesini çiftçileri uzun yıllardır istediği ve beklediği bir durum olduğuna dikkat çeken Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Ekilemeyen, boş kalan bereketli toprakların tekrar ürün vermesini sağlayacak, üreticimizin girdi maliyetlerini azaltacak Havran Ovası Tarımsal Sulama Projesi; ilçemizin tarımsal üretiminin artırmasına büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda bugün Büyükşehir Belediyemiz ve BASKİ Genel Müdürlüğümüzün ilçemizde gerçekleştirdiği kıymetli yatırımların açılışını yapıyoruz, mutlu ve gururluyuz” dedi.

KÖRFEZİN KİRLENMESİNİ ENGELLEYEN ADIMLAR ATTIK

Havran’ın, Edremit’in ve Burhaniye’nin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Havran Barajı;Havranlı, Burhaniyeli ve Edremitli üreticimizin yüzünü güldürüyor. Buraya yapılan arıtma Körfezin kirlenmesini engelleyen önemli noktalardan bir tanesi” dedi. 2014 öncesinde Altınoluk ve Zeytinli arıtmalarının masraflar nedeniyle işletilemediğini hatırlatan Başkan Yılmaz, “Balıkesir’in Büyükşehir olmasıyla birlikte o günkü belediye başkanımız rahmetli Edip Uğur, önce Altınoluk’u sonra Zeytinli’yi ve bölgedeki birçok arıtmayı ayağa kaldırdı. Ama Havran Deresi üzerinden Körfez’e taşınan bir kirlilik söz konusuydu. Projenin yer tahsisi ve projelendirmesi Havran Belediyemiz tarafından yapıldı, BASKİ arıtma tesisi yatırımına başladı” açıklamasında bulundu.

ATIK SUYU, GERİ DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ

Zeytinli’de ileri biyolojik artırma tesisi yapmak istediklerini söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, “İstiyoruz ki; Bostancı ve Çıkrıkçı tarlalarını tarımsal sulama standartlarına göre arıttığımız su ile sulayalım, ayrıca bu suları Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’de kullanalım.  Bu konu siyaseten farklı noktalara çekiliyor. Bugün Havran; çevreci, tüm suyunu artıran, zeytin kara suyunu kontrol altına almış, üretirken değer katan ve geri dönüşümü olan bir ilçe haline geldi” dedi.

TARIMSAL SULAMAYA YÜZDE 15 İNDİRİM

Havran Barajı’nın sulama kapasitesini her yere ulaştırmak istediklerini belirten Başkan Yılmaz,“Bu yatırımla birlikte; 3 bin hektar alana hizmet eden Havran Barajı Sulama Tesisinin sulama kapasitesini 5 bin 904 hektar alana ulaştıracağız. Yani kapasitesini yüzde 100 çıkararak verimi, bereketi artıracağız. Bugün bir müjde daha vermek istiyorum; tarımsal sulamaya zam değil yüzde 15 indirim yapacağız. Helali hoş olsun. Balıkesir’imizin ekonomisi, üretimi büyüsün. Gençlerimiz doğdukları bu şehirde doysunlar. Burada üretsinler ve Türkiye’ye ilham olsunlar, bereket olsunlar.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE

Havran’ın ikinci kısmının sulama meselesinin uzun süredir gündemlerinde olduğunu söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, “Bunun için belediye başkanlarımızla, ilçe başkanımızla Ankara’da ziyaretler gerçekleştirdik. Bu yatırım; büyük bir bütçe gerektiren bir yatırım. Sonuç almak için çok uğraştık. 60 milyon lirası Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan hibe olan bu projenin 150 milyon lirasını Büyükşehir Belediye Başkanımız üstlenmeseydi bu yatırımın açılışını yapamazdık. İnşallah en kısa sürede Havran’ımız suyla buluşacak ve ürünlerimizin bereketi artacak” dedi.

HAVRANLI LAYIK OLDUĞU HİZMETİ ALIYOR

Havranlıların layık olduğu en güzel hizmetleri aldığını söyleyen Vali İsmail Ustaoğlu, “Havran Ovası Tarımsal Sulama Projesi, bereketli ovayı daha da kıymetli hale getirecek, verimi ve kalitesi daha üst düzey ürünlerin üretimine katkı sağlayacak önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve DSİ’mizle birlikte hayata geçirilen bu projeyle yaklaşık 6 bin hektara yakın alanın sulaması sağlanacak. Büyükşehir Belediyemiz, 5 yıldır birçok güzel yatırımı ilçeye kazandırmış, Havran halkı layık olduğu en güzel hizmeti alıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İLK DÖŞENEN BORUYA İMZA ATTILAR

Törene katılan; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, Havran Kaymakamı Enver Özderin, AK Parti Havran İlçe Başkanı Ahmet Dayı, DSİ 25. Balıkesir Bölge Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (BASKİ) İzzet Günal ve Havranlı vatandaşlar proje kapsamında ilk döşenecek olan borunun üzerine imzalarını attılar.

Haber: Şefiye Yıldırım

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bandırma’da Arızalanan Otobüs Alev Alev YandıÖnceki Haber

Bandırma’da Arızalanan Otobüs Alev Alev...

Köpeğe Çarpmamak İçin Otomobili Takla AttıSonraki Haber

Köpeğe Çarpmamak İçin Otomobili Takla At...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar