Facebook Reklamı
İnstagram

Edremit Körfezi Kirlilik Tehlikesi İle Karşı Karşıya

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Edremit Körfezi Kirlilik Tehlikesi İle Karşı Karşıya
Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde 2013’ten beri kanalizasyon alt yapısının yetersizliği nedeniyle kirli sular denize bırakılmaya devam ediyor. Hazırlanan raporlar başlatılan kampanyalar olmasına rağmen yaz aylarında nüfusun 1 milyona çıktığı Körfez’de hala 170 bin kişiyi kaldıracak arıtma sistemi bulunuyor.

Balıkesir’in en önemli tatil beldesinde yerli ve yabancı turistin artık denize girmekte tedirgin olduğu ve girip hastalananların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri olan ve Kaz Dağları, Midilli Adası ve Madra Dağları arasında yer alan Balıkesir'deki Edremit Körfezi son dönemde kirlilik tehlikesi ile karşı karşıya.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre özellikle yaz aylarında nüfusun 4-5 kat arttığı bölgede, yetersiz kanalizasyon alt yapısı ve arıtma sistemi nedeniyle kirli suların denize bırakılması durumu gündeme geldi. Birçok insanın denize girmekte tereddüt ettiği bölgede, denize giren bazı insanların da hastalandığı belirtiliyor.

KİRLİLİĞE KARŞI DERNEK KURULDU: DENİZE GİREN HASTALANIYOR
Kirlilik ile ilgili girişimler ise aslında 2021 yılından bu yana sürüyor. 2021 yılında 180 sitenin yöneticisinin imzası ile CİMER, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre İl Müdürlüğü ve BASKİ gibi ilgili kurumlara başvuru yapıldı. Aradan geçen iki yılda ise yöre halkının beklediği adımlar atılmadı, talepler karşılanmadı. Son iki yılda kirliliğin daha da artması sonrası bölgede yaşayan sitelerdeki yöneticiler ve insanlar bir araya gelerek Körfez Siteler Derneği'ni kurdu. Yaşanan duruma ilişkin geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Körfez Siteler Derneği, denize bağlantısı olan derelerin adeta lağım suyu taşıdığını vurguladı. Dernek, birçok insanın bu sebeple hastalandığını da belirtti.

'2013’TEN BERİ HİÇBİR TEDBİR ALINMADI'
Körfez Siteler Derneği Başkanı İsmail Çınar, körfez bölgesinde uzun süredir başvurulara rağmen yeterli arıtma sistemi kurulmadığını dile getirdi. Çınar, “Yedi mahallede kanalizasyon alt yapısı da bulunmuyor. 2013 yılında Erdoğan Bayraktar'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde bu duruma ilişkin hazırlanan bir rapor da mevcut. Şikayetler üzerine bu rapor hazırlanmış. Buna rağmen o günden bugüne hiçbir tedbir alınmadı. Her geçen gün körfez kirlenmeye devam ederken artık son iki yıldır kirlilik gözle görülür biçimde arttı” dedi.

Bölgede yaşayan insanların kendi özel arıtmaları ile durumu çözmeye çalıştığını dile getiren Çınar, bu durumun da insanlara maddi anlamda ayrı bir yük getirdiğini söyledi.

‘YAZIN 1 MİLYONLUK NÜFUS İÇİN 170 BİN KİŞİLİK ARITMA SİSTEMİ’
Yaşanan arıtma sorunu ve kirlilikte devletin de payı olduğunu ifade eden Çınar, “Körfezdeki kirliliğe sebep olan dereler var. Kimi işletmeler söz konusu. Devletin kurmuş olduğu arıtma sistemleri arıtamıyor. Toplamda 170 bin insana yanıt verebilecek bir arıtma sistemi var. Oysa yaz aylarında burada nüfus bir milyona yaklaşıyor. Bu arıtmaların bu kadar insana yanıt verebilmesi mümkün değil. O zaman da arıtamadan denize salınmış oluyor. Bir bakıma devletin kendisi de kirletici unsur haline gelmiş oluyor. Görevini yapmayan yetkililer yüzünden vatandaş cezalandırılıp mağdur edilirken, görev suçu işleyen yetkililerden hesap sorulamamaktadır. Görev suçu işleyen bu görevliler hakkında da önümüzdeki günlerde yüzlerce başvuru ile suç duyurusu da yapacağız” diye konuştu.

'MÜDAHALE EDİLMEZSE DE İZMİR YA DA İZMİT KÖRFEZİ'NE DÖNME RİSKİ VAR'
Müdahale edilmezse kirliliğin daha da artacağını ve körfezin girilemez hale geleceğini ifade eden Çınar, “Müdahale edilmezse de İzmir ya da İzmit Körfezi'ne dönme riski var. Milattan önce 800'lü yıllarda Antandros Antik Kenti varken kanalizasyon alt yapısı var. Aradan 2 bin yıldan fazla zaman geçmiş, bugünkü çağda bu şehirde alt yapı yok. Bu da bölgemiz için çok ciddi bir ayıp. Bu ayıbı ortadan kaldırmak için ciddi bir mücadeleye giriştik. Tüm kamuoyunu da bu kirliliği ortadan kaldırmak için duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber- Medyadan

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmara Adası'nda Makilik YangınıÖnceki Haber

Marmara Adası'nda Makilik Yangını

Festivalde El emeği Tasarımlar BeğenildiSonraki Haber

Festivalde El emeği Tasarımlar Beğenildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar